duńskie śledzie w sosie chrzanowym

4.5 (191 ocen)

  • 20 min

przepis na te śledziki dostałam od kuzynki .Bardzo mi posmakowały Czesto robię je w domu ponieważ wszyscy za nimi przepadają

  • 20 min

Składniki:

  • 8 matjasów
    1 duży ogórek konserwowy
    kawałek papryki konserwowej
    8 kaparów
    1 cebula
    2 łyżki chrzanu
    1 kwaśne jabłko
    2 łyżki śmietany
    2 łyżki majonezu
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Duńskie śledzie w sosie chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWANIE ŚLEDZI
    Śledzie dokładnie opłukać, zalać zalewą przygotowaną z zimnej przegotowanej wody i octu w proporcjach 4:1. Odstawić do lodówki na ok. 12 godzin.Następnie dokładnie odsączyć. Ogórki konserwowe pokroić w plastry, natomiast paprykę konserwowa w paseczki.Na śledziu położyć plasterek ogórka i paseczki papryki.Spiąć dwoma wykałaczkami ponieważ będą one dzielone na polówki ale to dopiero przed podaniem.

    PRZYGOTOWANIE SOSU
    Chrzan, majonez oraz śmietanę dokładnie połączyć, jabłko zetrzeć na tarce połączyć z wcześniejszymi składnikami.Doprawić do smaku sola oraz

    PODAWANIE SLEDZI
    Do śledziarki przelewamy przyrządzony sos. Ruloniki kroimy na połowę.Układamy na sosie, w każdego śledzia wkładamy kapara.Czerwona cebulkę kroimy w krążki i posypujemy nimi śledzie.

Porady

jeszcze ładniej wyglądają śledzie udekorowane czerwona cebulą;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować