Duńskie ciasteczka owsiane z kamyczkami

0 (0 ocen)

  • 20 min

Ciastka należą do typu tych twardszych. Są kruche i mocno orzechowe. Nie raz już je piekłam i za każdym razem są tak samo pyszne!

  • 20 min

Składniki:

  • (25-30 sztuk)
    2 szklanki mąki
    1 szklanka płatków owsianych
    1 szklanka cukru
    1 cukier wanilinowy
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 kostka masła (dodałam 200g)
    1 szklanka kamyczków (orzeszki arachidowe w polewie cukrowej)

Duńskie ciasteczka owsiane z kamyczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1ygf4jl 1. Masło połączyć z cukrem i cukrem wanilinowym.
    Dodać mąkę, sodę i na końcu płatki owsiane z kamyczkami.
  • image-1xptqbm 2. Z ciasta formować kulki (odrobinę większe od orzecha włoskiego) i każdą z nich spłaszczyć do grubości około 5 mm.
    Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 3. Piec 15-20 minut w temperaturze 170 stopni.
    (Spód powinien być lekko zarumieniony. Uważać, aby mocno nie przypiec, ponieważ ciastka mocno stwardnieją.)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy