Dufinki Ziemniaczane Z Tuńczykiem, Serem I Botwinką

  • wyświetlono: 216 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Dzisiaj mam dla Was kolejny pomysł na spożytkowanie puree ziemniaczanego, które być może zostało wam z obiadu i poniewiera się w lodówce, a szkoda wyrzucić lub po prostu uwielbiacie wszystko co jest z ziemniaków :) Jako, że za oknem już wiosna w pełni, a czasem nawet przeplata się z latem, postanowiłam włączyć do tych kuleczek trochę zielonego i trochę czegoś zdrowszego, a mianowicie botwinkę i ryby. Połączenie okazało się bardzo smaczne, a za sprawą tuńczyka zyskało na wartościach odżywczych gdyż tuńczyk to źródło białka oraz niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych.

gotowanietoproste
  • 14 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

około 200 g ugotowanych ziemniaków
1 małe jajko kl M do ziemniaków
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżki mąki kukurydzianej lub pszennej
1 łyżeczka posiekanego koperku
1/2 łyżeczki natki pietruszki
2-3 łodygi botwiny z liśćmi
2-3 plastry sera żółtego pokrojonego na drobna kostkę
1/3 główki cebuli poszatkowanej bardzo drobno
1/2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju lub w sosie własnym
sól, pieprz do smaku
Panierka:
1 małe jako kl M
mąka kukurydziana lub pszenna
buła tarta
olej do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Dufinki Ziemniaczane Z Tuńczykiem, Serem I Botwinką

  • 1. 1. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez prasę bądź tłuczemy na gładkie puree.
    2. Tuńczyka odcedzamy z zalewy i dodajemy do ziemniaków. Dodajemy także, ser żółty, koperek, pietruszkę cebulkę i posiekaną an drobno botwinkę. Całość mieszamy starając się rozdrobnić tuńczyk na mniejsze kawałeczki.
    3. Następnie wbijamy całe jajko, dodajemy mąki, sól, pierz i mieszamy całość, w trakcie doprawiamy jeszcze pod swój smak.
    4. Z gotowej masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i panierujemy je najpierw w mące kukurydzianej, potem w jajku, a na sam koniec w bułce tartej.
    5. Gotowe kuleczki smażymy na głębokim oleju na złoty kolor.
    Usmażone wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy na ręcznik papierowy.
    Podajemy je na ciepło jako dodatek do obiadu lub same jako przekąska. Smacznego !

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tuńczykna obiadprosteszybkiełatwesmażonena kolacjeziemniaczanetuńczyk z puszkikuleczki ziemniaczanez koperkiemz pietruszkąz botwinkąz serem z żółtymw głębokim oleju

Komentarze

Podobne przepisy

Dufinki z miodowym kurczakiem

Dodane przez: Paulina Nosek

Dufinki z miodowym kurczakiem

Wyjątkowy obiad, który smakuje...

Kotlety ziemniaczane z tuńczykiem i groszkiem

Dodane przez: agarybak76

Kotlety ziemniaczane z tuńczykiem i groszkiem

Świetny sposób na wykorzystanie...

image-1w1ugbl

Dodane przez: anita176

Babka ziemniaczana z boczkiem i serem żółtym

Trochę pracochłonne , ale bardzo...

Babka ziemniaczana z szpinakiem, serem i szynką

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Babka ziemniaczana z szpinakiem, serem i...

Bardzo smaczna i odchudzona babka...

Makaron z tunczykiem

Dodane przez: Kasja1986

Bavette z tuńczykiem i kozim serem

Makaron z tuńczykiem i kozim serem.

image-1bylo8s

Dodane przez: OktawiaG

Kotleciki ziemniaczane z pieczarkami i serem

Wspaniałe kotleciki zrobione z...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE