Dufinki Ziemniaczane Z Tuńczykiem, Serem I Botwinką

3 (1 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dzisiaj mam dla Was kolejny pomysł na spożytkowanie puree ziemniaczanego, które być może zostało wam z obiadu i poniewiera się w lodówce, a szkoda wyrzucić lub po prostu uwielbiacie wszystko co jest z ziemniaków :)
Jako, że za oknem już wiosna w pełni, a czasem nawet przeplata się z latem, postanowiłam włączyć do tych kuleczek trochę zielonego i trochę czegoś zdrowszego, a mianowicie botwinkę i ryby. Połączenie okazało się bardzo smaczne, a za sprawą tuńczyka zyskało na wartościach odżywczych gdyż tuńczyk to źródło białka oraz niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • około 200 g ugotowanych ziemniaków
    1 małe jajko kl M do ziemniaków
    1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżki mąki kukurydzianej lub pszennej
    1 łyżeczka posiekanego koperku
    1/2 łyżeczki natki pietruszki
    2-3 łodygi botwiny z liśćmi
    2-3 plastry sera żółtego pokrojonego na drobna kostkę
    1/3 główki cebuli poszatkowanej bardzo drobno
    1/2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju lub w sosie własnym
    sól, pieprz do smaku
    Panierka:
    1 małe jako kl M
    mąka kukurydziana lub pszenna
    buła tarta
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Dufinki ziemniaczane z tuńczykiem, serem i botwinką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez prasę bądź tłuczemy na gładkie puree.
    2. Tuńczyka odcedzamy z zalewy i dodajemy do ziemniaków. Dodajemy także, ser żółty, koperek, pietruszkę cebulkę i posiekaną an drobno botwinkę. Całość mieszamy starając się rozdrobnić tuńczyk na mniejsze kawałeczki.
    3. Następnie wbijamy całe jajko, dodajemy mąki, sól, pierz i mieszamy całość, w trakcie doprawiamy jeszcze pod swój smak.
    4. Z gotowej masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i panierujemy je najpierw w mące kukurydzianej, potem w jajku, a na sam koniec w bułce tartej.
    5. Gotowe kuleczki smażymy na głębokim oleju na złoty kolor.
    Usmażone wyjmujemy łyżką cedzakową i odkładamy na ręcznik papierowy.
    Podajemy je na ciepło jako dodatek do obiadu lub same jako przekąska. Smacznego !
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tuńczyk Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować