• 60 min

Te smażone mini-kluski śląskie podaję zazwyczaj do ryby pieczonej w folii

  • 60 min

Składniki:

  • 1kg ziemniaków
    3 łyżki mąki tortowej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 duże jajko lub 2 małe
    szczypta pieprzu
    szczypta gałki muszkatołowej
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dodatki

Dufinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Gdy odparują i wystygną przeciskamy je przez praskę.
  • 2. Łączymy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy gładką masę.
  • 3. Lepimy kuleczki o średnicy 1,5 cm i układamy na blacie podsypanym mąką. Dłonie też warto od czasu do czasu posypać mąką lub moczy w wodzie, gdyż ciasto jest dość lepkie.
  • 4. Kuleczki smażymy w głębokim oleju. Musi być rozgrzany, ale nie za bardzo, ponieważ wtedy szybko się palą. Smażymy na złoty kolor.

Porady

Dufinki można obtoczyć w bułce tartej - wtedy skórka jest bardziej chrupiąca.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować