Dryganciki mojej babci

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 10 min

kiedy byłam mała, ciągle błagałam ukochaną babcię, żeby przygotowała dla mnie te kluseczki na śniadanie :)

  • 10 min

Składniki:

  • NA DRYGANCIKI:
    - 4 łyżki mąki pszennej
    - łyżeczka cukru
    - woda

    PONADTO:
    - 1,5 szklanki mleka
    - szczypta cynamonu

Dryganciki mojej babci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W miseczce wymieszać mąkę z cukrem i dodawać stopniowo po 2 łyżki wody, ciągle zagniatając. Całość ma przypominać konsystencją ciasto na pierogi.
  • 2. Mleko zagotować i wrzucać do niego małe kawałeczki ciasta, odrywając je palcami (osoby leniwe mogą zrobić wersję bardziej zbitą - z mniejszą ilością wody i utrzeć kluseczki na tarce o dużych oczkach).
  • 3. Gotować całość jeszcze 2-3 minuty i podawać ciepłe z posypką z cynamonu.

Porady

Kluseczki można przygotować poprzedniego dnia wieczorem i przykryć je na noc ściereczką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_10-16

Komentarze

Podobne przepisy