Drożdżowy ze śliwką i kokosową kruszonką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto drożdżowe jest moim ulubionym ciastem na każdą porę roku. Tym razem ze śliwkami i kokosową kruszonką. Jest wilgotne w środku i kruche na zewnątrz.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Drożdżowy ze śliwką i kokosową kruszonką



    SKŁADNIKI: tortownica o średnicy 25 cm; czas przygotowania ok. 90 minut


    250 letniego mleka
    25 g świeżych drożdży
    2 jajka
    150 g cukru
    ok. 650 g mąki
    50 g roztopionego masła(tylko)
    szczypta soli
    2 opakowania cukru waniliowego

    dodatkowo:

    ok.750 g śliwek
    jedno roztrzepane jajko.


    Kruszonka:

    50 g masła
    4 łyżki cukru
    50 g mąki
    1/3 szklanki wiórek kokosowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Kruszonka

Drożdżowy ze śliwką i kokosową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    KRUSZONKA

    Wszystkie składniki rozetrzeć w palcach, aż powstaną jednolite, sypkie kawałki kruszonki. Ewentualnie dodać troszkę masła lub wiórek kokosowych.



  • 2. Wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej.
    Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Dodać kilka łyżek mleka i łyżkę maki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 10 minut). Następnie wsypać prawie całą pozostałą mąkę, dodać jajka, sól i wyrabiać ciasto (będzie nam się lepić do dłoni).Po dziesięciu minutach, wlać letnie, rozpuszczone masło i dalej wyrabiać, aż masło wchłonie się w ciasto. Ciasto powinno być dość wolne, podobne do ciasta na pierogi. Posypać z wierzchu mąką i pozostawić do podwojenia swojej objętości, na ok. 30 minut.
  • 3. Śliwki umyć i pokroić w ćwiartki.
    Tortownice poprószyć mąką. Wyłożyć ciasto i porozciągać na wielkość blaszki.
    Wylać roztrzepane jajko. Ułożyć pokrojone śliwki,dobrze wcisnąć w ciasto. Całość posypać grubo kokosową kruszonką.
    Pozostawić w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia na 10-15 minut.
    Wyrośnięte wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 170'C przez ok. 45-50 minut.
    Upieczone na złoty kolor wyjąć z piekarnika i pozostawić w blaszce, aż ostygnie.
    Najlepiej smakuje ciepłe, ale i zimne jest puszyste,delikatne i lekko wilgotne.

    Smacznego ;)

Porady

Wszystkie składniki powinny być temperatury pokojowej. Ciasto drożdżowe nie lubi przeciągów. Uważajmy żeby nam nie przerosło, bo będzie się kruszyć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Kokos Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować