DROŻDŻOWY ZAWIJANIEC

0 (0 ocen)

Potrawa ta zadowoli amatorów pizzy

Składniki:

  • Składniki nadzienia:150g dowolnej wędliny, 200g żółtego sera, 1 czerwona papryka, 2 papryczki chili, 200g pieczarek, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 3 suszone pomidory, 6 zielonych oliwek, zioła dalmatyńskie lub prowansalskie, sól, pieprz, 2 łyżki oleju do smażenia Składniki ciasta: 500g mąki, 200 ml ciepłego mleka, 1 jajko, 5 dag drożdży, 1 łyżeczka cukru, 2 łyżeczki soli, 3 łyżki oleju

Drożdżowy zawijaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Wędlinę, paprykę, papryczkę chili, pieczarki oraz cebulę i czosnek kroimy drobno i smażymy na oleju aż stracą połowę objętości. 2.W misce mieszamy drożdże, ciepłe mleko 3 łyżki mąki oraz cukier i zostawiamy aż rozczyn zacznie pracować. Do spienionego rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrabiamy gładki miękkie ciasto.Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na placek i wykładamy na niego podsmażoną wędlinę z warzywami oraz pokrojone drobno oliwki i suszone pomidory. Zwijamy ciasto jak roladę, a następnie łączymy jej końce, tak aby farsz nie wypadał. Pieczemy na wytłuszczonej formie w piekarniku nagrzanym do 220 st przez 15-20 min do uzyskania złotego koloru. Można podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym.

Komentarze

Podobne przepisy