Drożdżowy zawijaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Wędlinę, paprykę, papryczkę chili, pieczarki oraz cebulę i czosnek kroimy drobno i smażymy na oleju aż stracą połowę objętości. 2.W misce mieszamy drożdże, ciepłe mleko 3 łyżki mąki oraz cukier i zostawiamy aż rozczyn zacznie pracować. Do spienionego rozczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta i wyrabiamy gładki miękkie ciasto.Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość. Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na placek i wykładamy na niego podsmażoną wędlinę z warzywami oraz pokrojone drobno oliwki i suszone pomidory. Zwijamy ciasto jak roladę, a następnie łączymy jej końce, tak aby farsz nie wypadał. Pieczemy na wytłuszczonej formie w piekarniku nagrzanym do 220 st przez 15-20 min do uzyskania złotego koloru. Można podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym.
Komentarze