Drożdżowy wieniec z rodzynkami i wanilią

  • wyświetlono: 297 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Dziś zapraszam na drożdżowy wieniec z rodzynkami i wanilią. Takie wianuszki pięknie wyglądają i możemy udekorować nimi stół.. Oczywiście możemy je również zjeść – my najbardziej lubimy jeszcze ciepłe, aromatyczne, chrupiące po prostu pyszne!

Kuchnia Marty
  • 160min

Składniki

Składniki na ciasto drożdżowe:
◦300 g mąki pszennej typ 650
◦7 g suchych drożdży
◦3 łyżki cukru
◦1 łyżeczka soli
◦210 ml ciepłego mleka
◦1 jajko (duże)
◦35 g miękkiego masła
◦½ łyżeczki mielonego cynamonu
◦1 laska wanilii

Dodatkowo:
◦mąka do podsypywania
◦tłuszcz do formy
◦1 jajko do posmarowania
◦rodzynki (2 łyżki)

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżowy wieniec z rodzynkami i wanilią

  • 1. Przygotowanie ciasta drożdżowego:
    W misce mieszamy połowę mąki i drożdże. Dodajemy cukier, cynamon, wanilię (laskę wanilii rozcinamy wzdłuż i ściągamy/zeskrobujemy nożem nasionka) i sól – mieszamy. Do mąki dodajemy jajko wymieszane z mlekiem. Drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą. Dodajemy pozostałą mąkę i szybko zagniatamy ciasto przez ok. 5 minut. Na koniec dodajemy miękkie masło i jeszcze kilka minut wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne i lekko błyszczące.

    Ciasto przekładamy do miski posmarowanej masłem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na ok. 1 – 1 ½ godziny – ciasto powinno podwoić swoją objętość.

    Gdy ciasto wyrośnie delikatnie wciskamy je ręką (ciasto musi odgazować), przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut. Ciasto dzielimy na 6 równych części, z każdej rolujemy długi wałeczek. Bierzemy trzy wałeczki, ich końce łączymy/zlepiamy razem i zaplatamy warkocz. Warkocz przekładamy na dużą blachę (najlepiej taką z piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy z niego wieniec, dobrze łącząc dwa końce warkocza. Do środka wciskamy rodzynki. W ten sam sposób postępujemy z pozostałym ciastem. Ja do środka wianuszków włożyłam okrągłe ringi żeby po wyrośnięciu i upieczeniu drożdżowy wieniec miał ładny kształt.

    Gotowe wieńce przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia.

    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Wyrośnięte warkocze smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 20-25 minut na złoty kolor.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zycieciasto drożdżowebułki drożdżowewieniec drożdżowydrożdżowy wieniecdrożdżowy wieniec z rodzynkami i wanilią

Komentarze

Podobne przepisy

Wieniec z bakaliami

Dodane przez: Sabcia

Drożdżowy wieniec z bakaliami

Wygląda pięknie i super smakuje

Wieniec drożdżowy z bakaliami

Dodane przez: bienpyt

Wieniec drożdżowy z bakaliami

To ulubione ciasto drożdżowe mojej...

drożdżowe

Dodane przez: izaa_a

placek drożdżowy z wanilią...

jest to najlepszy placek drożdżowy...

Babka drożdżowa z rodzynkami i migdałami

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Drożdżowa z rodzynkami i migdałami

Doskonała na Święta jak i na co...

drożdżowe ślimaczki z serem i rodzynkami

Dodane przez: chilijemy

drożdżowe ślimaczki z serem i rodzynkami

Ciasto drożdżowe robimy tak jak...

Wieniec drożdżowy z owocami

Dodane przez: Mienta

Wieniec drożdżowy z owocami

Delikatne ciasto z pysznymi owocami...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE