Drożdżowy warstwowiec z makowo-orzechową masą i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa jabłkowa: Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posłodzić i zostawić na 5 minut by puściły sok, po tym czasie odcisnąć je z nadmiaru płynu, wymieszać z cynamonem.
2.Masa orzechowo - makowa: Wszystkie sypkie składniki wymieszać ze sobą, na koniec wlać rum i mleko. Białka ubić na sztywno dodać do mieszanki makowo – orzechowej. Delikatnie wymieszać.
3.Ciasto: Drożdże rozetrzeć z cukrem, aby były płynne. Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Podzielić na 4 równe części, każdą rozwałkować na wielkość blaszki. Pierwsze ciasto włożyć do formy pokrytej papierem do pieczenia. Nałożyć połowę masy orzechowej przykryć ciastem, nałożyć jabłka, na nie ciasto, orzechy i ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na około 2,5 godziny. Po tym czasie ciasto piec w 180stopniach przez około 40 – 50 minut. Zimne polukrować i posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.
Komentarze