Drożdżowy warkocz z serem i szynką

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Uwielbiam ciasto drożdżowe.. najczęściej podaje je na słodko ale dziś zapraszam Was na słony drożdżowy warkocz z serem i szynką. To rewelacyjny pomysł na konkretną i sytą kolację na ciepło lub podwieczorek. Smaczne i niezwykle efektowne danie prawda?

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na drożdżowe ciasto:
    ◦1 opakowanie suchych drożdży (7 g)
    ◦225 ml ciepłej wody
    ◦2 łyżeczki cukru
    ◦360 g mąki wrocławskiej typ 500
    ◦1 łyżeczka soli
    ◦1 łyżka masła

    Składniki na nadzienie:
    ◦1 czerwona papryka
    ◦300 g szynki w plasterkach
    ◦150 g żółtego sera
    ◦1-2 łyżki posiekanych listków bazylii

    Dodatkowo:
    ◦1 roztrzepane jajko
    ◦1-2 łyżki ziaren sezamu
    ◦tłuszcz do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Przystawki

Drożdżowy warkocz z serem i szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżowy warkocz z serem i szynką 1. Przygotowanie ciasta:
    W misce rozpuszczamy drożdże z 1 łyżeczką cukru w ciepłej wodzie i zostawiamy na 10-15 minut. Gdy roztwór będzie gotowy, na powierzchni pojawią się pęcherzyki. W drugiej misce łączymy mąkę z solą, pozostałym cukrem i masłem (mąkę koniecznie trzeba przesiać!). Na koniec wlewamy drożdże. Drewnianą łyżką ucieramy/mieszamy składniki aż się połączą i powstanie gęste ciasto. Jeśli ciasto jest rzadkie dodajemy jeszcze trochę mąki.

    Ciasto przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy przez ok. 5 minut. Przekładamy je do posmarowanej oliwą miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę – ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • Drożdżowy warkocz z serem i szynką 2. Gdy ciasto wyrośnie delikatnie wciskamy je ręką (ciasto musi odgazować), przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut. Ciasto przekładamy na papier do pieczenia i rozwałkowujemy na kształt prostokąta o wymiarach 25×35 cm. Na środku ciasta układamy plasterki szynki i paprykę pokrojoną w paseczki. Wszystko posypujemy tartym serem i listkami bazylii. Boki ciasta nacinamy ukośnie na paski o szerokości ok. 2 cm. Paski zaplatamy jak warkocz na przemian z jednej i z drugiej strony.
  • Drożdżowy warkocz z serem i szynką 3. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia.

    Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni. Przed pieczeniem nasz drożdżowy warkocz smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami sezamu.

    Pieczemy ok. 30-35 minut aż ciasto się ładnie zarumieni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować