125 ml ciepłej wody (pół szklanki),
125 ml ciepłego mleka,
2 łyżeczki miodu wielokwiatowego,
płaska łyżeczka soli,
łyżeczka oleju,
25 g drożdży,
500 g mąki pszennej,
oregano, suszona bazylia,
kilka łyżek startego parmezanu,
2 łyżki ketchupu plus jajko (do posmarowania)
Drożdżowy warkocz z parmezanem i oregano - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
25 g drożdży rozpuścić w 125 ml ciepłej wody. Dodać 250 g mąki, zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny pod przykryciem, by drożdże wyrosły (może się wydawać, że mąki jest za dużo, ale tak ma być). Do wyrośniętych drożdży dodać 125 ml ciepłego mleka, resztę mąki (może się okazać, że wystarczy ilość mniejsza niż w przepisie), sól, olej i miód. Wymieszać i dobrze wyrobić tak, aby ciasto nie kleiło się do rąk, było gładkie i elastyczne (około 10 minut). Podzielić je na 3 wałeczki i zapleść warkocz, posmarować go keczupem wymieszanym z jajkiem. Odstawić do wyrośnięcia na 30 min, przed wstawieniem do pieca posypać ziołami i parmezanem. Piec w 190 C około 30 minut.
Komentarze