Drożdżowy Warkocz

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Przepis ten jest szczególny, ponieważ jest jednym z moich przepisów autorskich, a pasje do gotowania oraz pieczenia zawdzięczam mojej mamie, babciom i prababcią. Przepis ten dedykuje właśnie tym osobą, które nauczyły mnie tego aby zawsze dążyć do celu i się nie poddawać, spełniać swoje marzenia.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Rozczyn:
    25 dag drożdży
    2 łyżki cukru
    1 łyżka miodu
    pół szklanki letniego mleka
    4 łyżki mąki
    Ciasto:
    rozczyn
    2 jajka
    1 łyżka miodu
    pół margaryny ( roztopionej )
    pół kilograma mąki + 0,5 szklanki mąki
    2 łyżki imbiru
    2 łyżki kakaa
    2,5 szklanki cukru
    cukier puder do posypania

Drożdżowy warkocz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn:
    Drożdże rozkruszyć, dodać cukier i miód oraz mleko. Lekko rozmieszać do połączenia się składników, następnie dodać mąkę, mieszać do uzyskania jednolitej masy. Odstawić na 30 min.
    Ciasto:
    Do rozczynu dodać jajka, miód, cukier, ostudzoną margarynę, mąkę, wyrobić do połączenia się składników. Odstawić na 10 min. Następnie ciasto dzielimy na trzy części: do jednej dodajemy pół szklanki mąki, do drugiej imbir, a do trzeciej kakao i każdą z tych części osobno zagniatamy. Z tak przygotowanych części formujemy wałki o długości ok. 40 cm i pleciemy warkocz, można od razu na blasze posypanej mąką. Piec przez 35 min w 180 stopniach. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy