Drożdżowy ślimak z mięsem mielonym

0 (0 ocen)

  • 50 min

Dobrze smakuje i ładnie wygląda:)

  • 50 min

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 26cm
    Nadzienie:
    300 g mięsa mielonego
    150g sera żółtego
    ½ papryki
    1 mała cebula
    Ząbek czosnku
    100g pieczarek
    2 jajka
    2 łyżki bułki tartej
    sól, pieprz,
    ostra papryka w proszku

    Ciasto drożdżowe:
    450g mąki
    50g drożdży
    ½ szklanki mleka
    ½ szklanki wody
    4 łyżki oleju
    1 jajko
    0,5 łyżeczki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Drożdżowy ślimak z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nadzienie: Ser zetrzeć na drobnych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę. Pieczarki obrać i pokroić razem z cebulą w kosteczkę. Przesmażyć razem na oleju, aż odparuje z grzybów nadmiar wody. Pora i paprykę drobno pokroić. Warzywa wymieszać razem z zimnymi grzybami, serem, jajkami, dołożyć mięso i czosnek. Całość dokładnie wyrobić ręką doprawiając solą, pieprzem i papryką.
  • 2. Ciasto drożdżowe: Drożdże rozetrzeć z cukrem i wlać do nich ciepłe mleko. Połączyć z pozostałymi składnikami. Zarobić elastyczne ciasto, przełożyć do miski, przykryć ściereczką. Zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia swojej objętości. Po tym czasie rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 24x60cm oraz o grubości ok. 3 - 4mm. Z ciasta wyciąć trzy paski o szerokości 8cm i długości 60cm. Nałożyć na nie farsz i zlepić wałki. Pierwszy wałek przełożyć delikatnie na tortownicę pokrytą papierem do pieczenia, zaczynając od jej środka i zwijając spiralnie ku jej krawędzi. Gdy jeden wałek się skończy dokładamy do niego kolejny, dokładnie je ze sobą zlepiając. Gotowego ślimaka zostawić na ok. 20 minut w ciepłym miejscu pod przykryciem. Piec przez ok. 40 minut w 180 stopniach, do zrumienienia.


Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować