Tortownica o średnicy 26cm
Nadzienie:
300 g mięsa mielonego
150g sera żółtego
½ papryki
1 mała cebula
Ząbek czosnku
100g pieczarek
2 jajka
2 łyżki bułki tartej
sól, pieprz,
ostra papryka w proszku
Ciasto drożdżowe:
450g mąki
50g drożdży
½ szklanki mleka
½ szklanki wody
4 łyżki oleju
1 jajko
0,5 łyżeczki cukru
Drożdżowy ślimak z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nadzienie: Ser zetrzeć na drobnych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę. Pieczarki obrać i pokroić razem z cebulą w kosteczkę. Przesmażyć razem na oleju, aż odparuje z grzybów nadmiar wody. Pora i paprykę drobno pokroić. Warzywa wymieszać razem z zimnymi grzybami, serem, jajkami, dołożyć mięso i czosnek. Całość dokładnie wyrobić ręką doprawiając solą, pieprzem i papryką.
2.Ciasto drożdżowe: Drożdże rozetrzeć z cukrem i wlać do nich ciepłe mleko. Połączyć z pozostałymi składnikami. Zarobić elastyczne ciasto, przełożyć do miski, przykryć ściereczką. Zostawić w ciepłym miejscu do podwojenia swojej objętości. Po tym czasie rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 24x60cm oraz o grubości ok. 3 - 4mm. Z ciasta wyciąć trzy paski o szerokości 8cm i długości 60cm. Nałożyć na nie farsz i zlepić wałki. Pierwszy wałek przełożyć delikatnie na tortownicę pokrytą papierem do pieczenia, zaczynając od jej środka i zwijając spiralnie ku jej krawędzi. Gdy jeden wałek się skończy dokładamy do niego kolejny, dokładnie je ze sobą zlepiając. Gotowego ślimaka zostawić na ok. 20 minut w ciepłym miejscu pod przykryciem. Piec przez ok. 40 minut w 180 stopniach, do zrumienienia.
Komentarze