Raj w ustach, albo jak ktoś woli - niebo w gębie :)
Składniki:
SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 30 CM:
CIASTO:
55 dag mąki pszennej typ 650 + na podsypanie
3,5 dag świeżych drożdży
około 250 ml mleka
10 dag cukru
małe opakowanie cukru wanilinowego
2 jajka
1 żółtko
0,5 łyżeczki soli
10 dag masła
DODATKOWO:
40 dag masy makowej
50-60 dag śliwek węgierek
tłuszcz do posmarowania tortownicy
cukier puder do oprószenia
Drożdżowy ślimak z makiem i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło stopić, mąkę przesiać, całe jajka i żółtko roztrzepać widelcem.
Do dużego kubka wkruszyć drożdże, rozetrzeć je z łyżeczką cukru, łyżeczką mąki i 1/3 mleka, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
2.Podgrzać mleko.
Do przesianej mąki dodać cukier, cukier wanilinowy, sól, masło, jajka i wyrośnięty zaczyn.
Mieszając łyżką dodawać stopniowo pozostałe letnie mleko, następnie ręcznie lub przy pomocy robota wyrabiać przez 10 minut do otrzymania miękkiego, elastycznego ciasta.
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
3.Tortownicę wysmarować masłem.
Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół i usunąć pestki.
4.Wyrośnięte ciasto przebić, przełożyć na stolnicę lub blat oprószony mąką, rozwałkować na prostokąt o wymiarach 55x40 cm, przekroić wzdłuż dłuższego boku na trzy paski równej szerokości.
Na każdym pasku rozsmarować porcję masy makowej i zwinąć go w rulon.
Rulony ułożyć spiralnie w przygotowanej tortownicy, w przerwy pomiędzy nimi powciskać połówki śliwek.
Tortownicę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
5.Piec w piekarniku nagrzanym do 175-180 stopni (155-160 z termo obiegiem) przez około 40 minut.
Po wystudzeniu wyjąć z tortownicy i oprószyć cukrem pudrem.
Komentarze