Drożdżowy sernik z jabkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy zaczyn: drożdże rozdrabniamy do małego naczynia, dodajemy 1łyżeczkę cukru i zalewamy mlekiem o tem.40 st. ciepłym ale nie gorącym!! lekko mieszamy i na wierzch posypujemy 1 łyżką mąki, nakrywamy czystym ręcznikiem kuchennym i odstawiamy na 10 min. (wystarczy temperatura pokojowa). Zaczyn powinien mieć jednolitą konsystencję, niezależnie od tego, jak dokładnie go wymieszamy.
2.do drugiej miski dajemy mąkę, cukier, żółtka, sól, następnie wlewamy zaczyn z drożdży i wyrabiamy ciasto dolewając roztopione ciepłe masło, wyrabiamy na jednolita masę, jeżeli ciasto jeszcze trochę się klei podsypujemy delikatnie mąką po troszeczku. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na blaszkę,nakłuwamy widelcem, przykrywamy czystym ręcznikiem kuchennym i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30min.
3.przygotowujemy masę serową, wszystkie podane składniki należy razem ze sobą połączyć, wylać na wyrośnięte ciasto drożdżowe. Na masę serową układamy jabłka pocięte w paski i wkładamy do piekarnika na 45min w 180 st.
4.na upieczone ciasto wylewamy wcześniej podgrzany dżem brzoskwiniowy.
Porady
polecam użyć dżemu z wyższej półki, żeby miał fajny brzoskwiniowy smak
Komentarze