Drożdżowy placek z rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Przepis znalazłam na stronie niebonatalerzu.blogspot.com

  • 2 godz.

Składniki:

  • 3/4 szklanki ciepłego mleka,
    4 dag świeżych drożdży,
    3 szklanki mąki,
    4 żółtka (w temperaturze pokojowej),
    3/4 szklanki cukru,
    100 g masła,
    ok. 5 łodyg rabarbaru

    na kruszonkę:
    1/3 kostki masła,
    ok. 3-5 łyżek mąki,
    ok. 3-5 łyżek cukru

    na lukier:
    kilka łyżek cukru pudru plus odrobina gorącej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Desery

Drożdżowy placek z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn: drożdże wkruszyć do ciepłego mleka, dodać łyżeczkę mąki i cukru, zamieszać i odstawić na 10-15 minut. Rozpuścić masło i odstawić do ostygnięcia. Wyrośnięty zaczyn połączyć z mąką, żółtkami, cukrem. Wyrabiać ok. 15 minut (nie dodawać mąki, nawet gdyby się kleiło - ja dodałam tylko dwie łyżeczki), pod koniec dodać ostudzone masło i dalej wyrabiać, aż tłuszcz się całkowicie wchłonie. Gdy ciasto będzie ładnie odchodzić od rąk, zagnieść w kulkę, przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości (ok. godziny). Wyrośnięte ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, nałożyć obrany i pokrojony w centymetrowe kawałki rabarbar (nie za dużo, między kawałkami ma być widać ciasto). Posypać kruszonką. Można, nie trzeba, odstawić ciasto jeszcze na 45 minut. Piec w 180 stopniach ok. 30 minut. Cukier puder połączyć z wodą w takiej ilości, by powstał lukier. Gotowym oblać upieczone ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować