Drożdżowy placek z gruszkami, przekładany

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszny, lekki i pulchny wypiek z gruszkami od ilovebake.pl

  • 2 godz.

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE:

    500 g mąki tortowej
    30 g drożdży świeżych lub 15 g drożdży suchych
    1 szklanka mleka
    100 g cukru
    3 żółtka
    szczypta soli
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    100 g masła lub margaryny

    SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

    3 gruszki, duże
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 łyżka soku z cytryny
    2 łyżki kaszki manny

    DODATKOWO:

    4 łyżki cukru
    1 jajko do posmarowania wierzchu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Placek Desery

Drożdżowy placek z gruszkami, przekładany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. WYKONANIE Z DROŻDŻAMI ŚWIEŻYMI:

    Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone świeże drożdże, łyżkę cukru oraz mąkę ( tyle, aby zaczyn miał konsystencję śmietany ). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól i wykonujemy lekkie wgłębienie. Żółtka ucieramy z cukrami nad parą wodną, aż uzyskamy jasną, pulchną masę. Masło roztapiamy i zostawiamy do wystudzenia. Do mąki dodajemy wyrośnięty zaczyn, masę z żółtek i wyrabiamy do połączenia składników. Następnie dodajemy roztopione masło i ponownie wyrabiamy. Ciasto powinno odchodzić od ręki. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Cały przepis na ilovebake.pl
    Gruszki obieramy i kroimy na niewielkie kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny, zasypujemy cukrami oraz kaszką manną. Formę o wymiarach 30×20 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Jedną rozwałkowujemy na wymiary blaszki, wykładamy na dno. Gruszki odsączamy i wykładamy równomiernie na ciasto. Drugą część ciasta rozwałkowujemy i układamy na gruszkach. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do napuszenia ok. 30 min. Po tym czasie ciasto smarujemy jajkiem wymieszanym z łyżką wody, oprószamy cukrem i za pomocą ostrego noża lekko nacinamy ciasto tworząc kratkę. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 30-40 min, aż uzyskamy mocno brązową skórkę. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Gruszki Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować