Pyszny, lekki i pulchny wypiek z gruszkami od ilovebake.pl
2 godz.
Składniki:
SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE:
500 g mąki tortowej
30 g drożdży świeżych lub 15 g drożdży suchych
1 szklanka mleka
100 g cukru
3 żółtka
szczypta soli
1 łyżeczka cukru waniliowego
100 g masła lub margaryny
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
3 gruszki, duże
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki kaszki manny
Drożdżowy placek z gruszkami, przekładany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.WYKONANIE Z DROŻDŻAMI ŚWIEŻYMI:
Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone świeże drożdże, łyżkę cukru oraz mąkę ( tyle, aby zaczyn miał konsystencję śmietany ). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól i wykonujemy lekkie wgłębienie. Żółtka ucieramy z cukrami nad parą wodną, aż uzyskamy jasną, pulchną masę. Masło roztapiamy i zostawiamy do wystudzenia. Do mąki dodajemy wyrośnięty zaczyn, masę z żółtek i wyrabiamy do połączenia składników. Następnie dodajemy roztopione masło i ponownie wyrabiamy. Ciasto powinno odchodzić od ręki. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Cały przepis na ilovebake.pl
Gruszki obieramy i kroimy na niewielkie kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny, zasypujemy cukrami oraz kaszką manną. Formę o wymiarach 30×20 cm smarujemy lekko masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Jedną rozwałkowujemy na wymiary blaszki, wykładamy na dno. Gruszki odsączamy i wykładamy równomiernie na ciasto. Drugą część ciasta rozwałkowujemy i układamy na gruszkach. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do napuszenia ok. 30 min. Po tym czasie ciasto smarujemy jajkiem wymieszanym z łyżką wody, oprószamy cukrem i za pomocą ostrego noża lekko nacinamy ciasto tworząc kratkę. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 30-40 min, aż uzyskamy mocno brązową skórkę. Smacznego.
Komentarze