Drożdżowy placek z dynią i swojska kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mleko podgrzewam, dodaje po 1 łyżce mąki i cukru. Dodaje drożdże, rozcieram i odkładam w cieple miejsce na 20 minut.
Do miski sypię mąkę, dodaje resztę składników na ciasto, wlewam drożdże i zagniatam ciasto.
Ciasto powinno się lepić. Odstawiam na 30 minut.
Ponownie mieszam go i przekładam na dużą formę od piekarnika, na papier do pieczenia. Aby dobrze go rozłożyć należy zmoczyć ręce (i ciasto nie będzie się kleiło).
Farsz:
Z dyni usuwam skórę, nasiona i włókniste części. Kraje ją w kostkę i układam na cieście, lekko wciskając ją w ciasto.
Cebule kraje w talarki, układam na dyni.
Paprykę kraje w paski i układam na cieście.
Kiełbasę kraje w plastry i układam na cieście.
Wszystko posypuje kukurydzą.
Na koniec rozkładam ser żółty i całość posypuje solą i pieprzem.
Piekę 20 minut w piekarniku w temp 180C.
Komentarze