Drożdżowy mikołaj - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże połączyć z odrobiną cukru, mleka i mąki tak, aby miały konsystencję śmietany. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
2.Do miski wsypać mąkę, resztę cukru, dodać żółtka,zaczyn, mleko oraz szczyptę soli. Wyrabiać ciasto przez kilka minut. Następnie dodać letnie roztopione masło ( nie może być za ciepłe, najlepiej wlewać na dłoń). Wsypać rodzynki. Ciasto wyrabiać przez około 15 minut. Zostawić na około 1,5 godz do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
3.Ciasto podzielić na dwie nierówne części. Zostawić 2 malutkie kawałki na nos i pompon do czapki. Większą rozwałkować (najlepiej od razu na papierze do pieczenia) na kształt dużego jajka. Mniejszą wałkujemy na prostokąt i kroimy bądź tniemy nożyczkami w paski ale nie do końca. Tak, aby powstała broda. Układamy na większej części jajka. Każdy pasek można dowolnie uformować, poskręcać, przeplatać aby nadać kształt bujnej brody mikołaja. Z kilku frędzelków robimy wąsy. Górną część jajka formujemy na kształt czapki. Z małego kawałka formujemy pompon i doklejamy. Z drugiego nos i naklejamy nad brodą. Z rodzynek robimy oczy. Część białek mieszamy z czerwonym barwnikiem. Smarujemy pędzelkiem czapkę oraz nos. Wykałaczką lub cienkim pędzelkiem rysujemy usta. "Czystymi" białkami smarujemy resztę mikołaja.
4.Pieczemy w 200 stopniach około 30 minut. Z tej porcji wychodzą dwa mikołaje.
Komentarze