Drożdżowy kwiatek z czekoladą i orzechami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przygotowanie tego ciasta wcale nie jest trudne. Spróbujcie koniecznie!

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
    70 g drożdży
    100 g cukru
    350 ml mleka
    4 jajka
    100 g masła

    400 g Nutelli
    1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
    1 jajko do posmarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżowy kwiatek z czekoladą i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn: Do drożdży dodać trochę mleka i łyżkę cukru, rozpuścić. Dodać kilka łyżek mąki, aby zagęścić rozczyn. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Masło rozpuścić gotując na niewielkim ogniu, przestudzić.
  • 3. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, resztę mleka, cukru oraz 4 jajka. Chwilę zagniatać ciasto. Następnie dodać rozpuszczone masło. Wyrobić ciasto. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na 1 godz. w ciepłe miejsce.
  • 4. Wyrośnięte ciasto podzielić na cztery równe części. Pierwszą część rozwałkować na okrąg (jak na pizzę). Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Okrąg posmarować Nutellą i posypać orzechami. Następnie rozwałkować na taki sam okrąg drugą część ciasta i przełożyć na pierwszą. Ponownie posmarować Nutellą i posypać orzechami. To samo zrobić z trzecią częścią ciasta. Czwartą część także rozwałkować i przełożyć na pozostałe, ale już nie smarować Nutellą. Na środku ciasta położyć niewielką miseczkę. Ostrym nożem przeciąć ciasto na 12 części (nie przecinać pod miseczką). Zdjąć miseczkę, posmarować ciasto rozmąconym jajkiem. Każdą z 12 części skręcić, wywijając na drugą stronę. Posmarować jajkiem te części ciasta, które znalazły się na wierzchu, a wcześniej były pod spodem. Środek ciasta posypać orzechami. Piec ok. 30 minut w temp. 180°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować