Drożdżowy kwiatek z czekoladą i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozczyn: Do drożdży dodać trochę mleka i łyżkę cukru, rozpuścić. Dodać kilka łyżek mąki, aby zagęścić rozczyn. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Masło rozpuścić gotując na niewielkim ogniu, przestudzić.
3.Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, resztę mleka, cukru oraz 4 jajka. Chwilę zagniatać ciasto. Następnie dodać rozpuszczone masło. Wyrobić ciasto. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na 1 godz. w ciepłe miejsce.
4.Wyrośnięte ciasto podzielić na cztery równe części. Pierwszą część rozwałkować na okrąg (jak na pizzę). Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Okrąg posmarować Nutellą i posypać orzechami. Następnie rozwałkować na taki sam okrąg drugą część ciasta i przełożyć na pierwszą. Ponownie posmarować Nutellą i posypać orzechami. To samo zrobić z trzecią częścią ciasta. Czwartą część także rozwałkować i przełożyć na pozostałe, ale już nie smarować Nutellą. Na środku ciasta położyć niewielką miseczkę. Ostrym nożem przeciąć ciasto na 12 części (nie przecinać pod miseczką). Zdjąć miseczkę, posmarować ciasto rozmąconym jajkiem. Każdą z 12 części skręcić, wywijając na drugą stronę. Posmarować jajkiem te części ciasta, które znalazły się na wierzchu, a wcześniej były pod spodem. Środek ciasta posypać orzechami. Piec ok. 30 minut w temp. 180°C.
Komentarze