Drożdżowy kołacz z masą serową

4.5 (190 ocen)

  • 50 min

W moim domu bardzo lubią tego rodzaju ciasta.A moja mała Natalka chętnie mi pomaga w pieczeniu.

  • 50 min

Składniki:

  • Na ciasto:
    5 dag drożdży
    600 ml mleka
    jajko
    4 łyżki cukru
    1 kg mąki
    sól
    1/2 kostki margaryny
    białko
    Nadzienie:
    1/2 kg białego sera
    1/2 szklanki cukru pudru
    1/2 szklanki mleka
    jajko
    opakowanie budyniu waniliowego
    1 i 1/2 kg jabłek
    cynamon do posypania
    cukier puder do posypania
    Kruszonka:
    10 dag cukru
    żółtko
    1/2 kostki margaryny
    30 dag mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Kołacz Desery

Drożdżowy kołacz z masą serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:mleko lekko podgrzej.Dodaj drożdże,jajko,łyżeczkę soli,cukier i 20 dag mąki.Połącz,odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • 2. Nadzienie:ser zmiel.Dodaj cukier puder,mleko,jajko i budyń,wyrób.Jabłka obierz,pokrój na ćwiartki.
  • 3. Margarynę stop,ostudź.Wlej do rozczynu drożdżowego,dodaj resztę mąki,wyrabiaj,aż pojawią się pęcherzyki powietrza.Odstaw do wyrośnięcia.Ciastem napełnij blachę .Posmaruj białkiem.Ułóż porcję masy serowej,pomiędzy nią włóż jabłka.Oprósz cynamonem i cukrem pudrem.
  • 4. Kruszonka:składniki zagnieść.Posyp ciasto.Piecz około godziny w temperaturze 150-170 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować