W moim domu bardzo lubią tego rodzaju ciasta.A moja mała Natalka chętnie mi pomaga w pieczeniu.
50 min
Składniki:
Na ciasto:
5 dag drożdży
600 ml mleka
jajko
4 łyżki cukru
1 kg mąki
sól
1/2 kostki margaryny
białko
Nadzienie:
1/2 kg białego sera
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki mleka
jajko
opakowanie budyniu waniliowego
1 i 1/2 kg jabłek
cynamon do posypania
cukier puder do posypania
Kruszonka:
10 dag cukru
żółtko
1/2 kostki margaryny
30 dag mąki
Drożdżowy kołacz z masą serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:mleko lekko podgrzej.Dodaj drożdże,jajko,łyżeczkę soli,cukier i 20 dag mąki.Połącz,odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
2.Nadzienie:ser zmiel.Dodaj cukier puder,mleko,jajko i budyń,wyrób.Jabłka obierz,pokrój na ćwiartki.
3.Margarynę stop,ostudź.Wlej do rozczynu drożdżowego,dodaj resztę mąki,wyrabiaj,aż pojawią się pęcherzyki powietrza.Odstaw do wyrośnięcia.Ciastem napełnij blachę .Posmaruj białkiem.Ułóż porcję masy serowej,pomiędzy nią włóż jabłka.Oprósz cynamonem i cukrem pudrem.
4.Kruszonka:składniki zagnieść.Posyp ciasto.Piecz około godziny w temperaturze 150-170 stopni.
Komentarze