Drożdżowy keks z żurawiną, morelami i rodzynkami

0 (0 ocen)

Prosty i smaczny keks drożdżowy dodatkiem susoznych owoców. Idealnie pasuje na święta i nie tylko

Składniki:

  • Ciasto:
    50 g drożdży
    200 g cukru
    230 ml oleju
    250 ml letniego mleka
    4 jajka
    700 g mąki
    100 g rodzynek
    100 g suszonej żurawiny
    100 g suszonych moreli

    Kruszonka:
    150 g mąki
    4 łyżki cukru
    120 g margaryny

    Keksówka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Keks Drożdżówka Desery

Drożdżowy keks z żurawiną, morelami i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruszonka: Wszystkie składniki kruszonki wymieszaj ze sobą. Wstaw do lodówki
  • 2. Ciasto: Drożdże rozkrusz do miski. Dodaj resztę składników. Zamieszaj 3 razy drewnianą łyżką.(składniki nie mają być połączone!)
  • 3. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 4-5 godzin w ciepłe miejsce
  • 4. Owoce pokrój na mniejsze kawałki : żurawinę oraz rodzynki na pół a morele na 4
  • 5. ciasto zagniataj przez ok 30 min. Ciasto będzie lekko płynne
  • 6. Ciasto wylej na wysmarowaną margaryna formę i wysypaną bułką tartą. Całośc posyp kruszonką
  • 7. Ciasto piecz ok 40 min w 180 st ( góra-dół)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować