Drożdżowy chlebek w kulkach z mozzarellą do odrywania

4 (4 ocen)

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Idealna przekąska na imprezę ;) Odrywany "chlebek" drożdżowy w postaci kulek z pysznym, ciągnącym się nadzieniem serowym.

  • 40 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    200 g mąki pszennej
    110 ml ciepłej wody
    1/2 łyżeczki suszonych drożdży
    1/2 łyżeczki cukru
    1/2 łyżeczki soli
    2 łyżki oliwy z oliwek
    Dodatkowo:
    250 g mozzarelli w kawałku
    2 łyżeczki ziół toskańskich
    Do posmarowania:
    1 małe jajko
    1 ząbek czosnku
    szczypta soli
    Do podania:
    1 łyżka startego grana padano
    1 łyżka posiekanego szczypiorku
Wystaw ocenę:

4 (4 ocen)

Zobacz również:

Przekąski

Drożdżowy chlebek w kulkach z mozzarellą do odrywania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki wsypać drożdże, cukier i sól. Wymieszać. Dolać wodę oraz oliwę. Zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć ścierką i odstawić do podrośnięcia na ok. 40 minut w ciepłe miejsce. Podrośnięte ciasto rozsmarować na prostokąt, pokroić na kwadraty o boku ok. 5 cm. Każdy kwadrat posypać przyprawą i ułożyć na nim kawałek pokrojonego w kostkę sera. Boki zlepiać do środka, dobrze skleić i uformować kulkę. Kuli układać na papierze do pieczenia, zlepieniami do dołu blisko siebie, w formie okręgu. Posmarować rozkłóconym jajkiem z dodatkiem soli i przeciśniętego przez praskę czosnku. Wstawić do nagrzanego do 210 stopni piekarnika i piec ok. 10-15 minut lub do czasu, aż ciasto się upiecze i zarumieni. Przestudzić na kratce, podawać na ciepło. Przed podaniem posypać grana padano i szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Drożdże Mozzarella

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować