Drożdżowy chleb z miodem i lawendą

0 (0 ocen)

Aromatyczny i pięknie wyrośnięty chleb z miodem i lawendą. Z dodatkiem zdrowszej mąki pełnoziarnistej.

Składniki:


  • 350 g wody
    20 g drożdży
    2 łyżeczki miodu
    1 czubata łyżeczka suszonej lawendy
    200 g mąki pszennej typ 2000
    300 g mąki pszennej typ 650
    1 łyżeczka soli

Drożdżowy chleb z miodem i lawendą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do misy robota wlać letnią wodę, dodać pokruszone drożdże i miód. Wymieszać do rozpuszczenia się składników.

    Następnie wsypać lawendę,
    dodać obie mąki i sól. zagnieść jednolite ciasto i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. W połowie czasu wyrastania ciasto krótko zagnieść.

    Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, zagnieść i uformować bochenek. przełożyć do formy wyścielonej papierem ( u mnie forma o średnicy 23cm, może być także keksówka). Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do napuszenia.

    Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec około 35 minut.

    Wystudzić na kratce

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy