PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Drożdżowy chleb z dyniąhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0004/01/80fbf7f4edf89a4366e95353fe35a42f14ce7dad.jpeg461346http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/drozdzowy-chleb-z-dynia
- 150 g puree z pieczonej dyn
- 300 g maki pszennej typ 500
- 150 ml mleka 2%
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
Sposób przygotowania przepisu:
Drożdżowy chleb z dynią
1.
Mieszamy razem suche składniki. Dodajemy puree z dyni i mieszamy drewnianą łyżką. Mleko podgrzewamy do 36 st. i wlewamy do suchych składników. Dokładnie mieszamy i wyrabiamy chwilę rękoma. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, oprószamy je mąką i wyrabiamy 2-3 minuty, po czym przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy keksówki o wymiarach około 13x23 cm. [Ja miałam tylko formę o wymiarach 11x30 cm, więc chlebek wyszedł niski i długi.] Przykrywamy i odstawiamy na 30-40 minut, żeby ciasto znów wyrosło. Następnie wstawiamy do nagrzanego do 220 st. piekarnika na środkowy poziom i pieczemy przez 30-35 minut. Na 10 minut przed końcem temperaturę zmniejszamy na 190 st.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze