Drożdżowy budyniowiec z borówkami i bezą

5 (163 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 20 min

Takie pyszne, pachnące ciasta drożdżowe doskonale pamiętam z dzieciństwa

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Foremka:25/30
    Ciasto
    1/2 szklanki mleka
    20 g drożdży
    2 łyżki cukru
    1 jajko
    1 cukier waniliowy
    250 g maki
    2 łyżki oleju
    szczypta soli
    Masa budyniowa
    2 szklanki mleka
    5 żółtek
    1 budyń śmietankowy
    6 łyżek cukru
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki maki pszennej
    Beza
    5 białek
    1 szklanka cukru pudru
    Dodatkowo
    500 g borówek(świeżych lub mrożonych)
Wystaw ocenę:

5 (163 ocen)

Drożdżowy budyniowiec z borówkami i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto
    Z drożdży,cukru i ciepłego mleka zrobić zaczyn i odstawić,aż wyrośnie,dodać pozostałe składniki i wymieszać.
    Ciasto wyłożyć na natłuszczoną foremkę.
  • 2. Masa budyniowa
    Cukry,mąkę , proszek budyniowy i żółtka dokładnie zmiksować z 1/2 szklanki mleka.
    Resztę mleka zagotować i wlać do niego wcześniej zmiksowaną masę,ugotować budyń.Przestudzić i wyłożyć na ciasto.
    Borówki opłukać,odsączyć i wyłożyć na budyń.
  • 3. Beza
    Białka ubić z cukrem pudrem na sztywno,wyłożyć na wierzch ciasta.
    Ciasto piec w temperaturze 160 stopni przez 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować