Drożdżowo -ziemniaczane buły z farszem mięsnym z kapustą

4.5 (170 ocen)

  • 30 min

Fajne buły z ciasta ziemniaczanego na drożdżach . W środeczku farsz z mięsa mielonego i kiszonej kapusty. Zrobiłam je na obiad i podałam z ketchupem - smakowały rewelacyjnie.

  • 30 min

Składniki:


  • 1 kg ziemniaków
    1/2 kg mąki
    1/2 szklanki mleka
    1 łyżeczka cukru
    Sól morska-
    1 jajko
    5 dag drożdże
    25 dag kapusty kiszonej
    2 łyżki smalczyk roślinny
    30 dag mięsa mielonego
    pieprz czarny świeżo mielony
    1 szt cebula
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Drożdżowo -ziemniaczane buły z farszem mięsnym z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Buły drożdżowe z ziemniaków 1. Ziemniaki ok 1 kg obieramy i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu studzimy i przepuszczamy przez praskę. Kapustę kiszoną gotujemy ok 15 min. Po ugotowaniu studzimy i siekamy. Cebulę siekamy. Na patelni rozpuszczamy smalczyk roślinny dodajemy posiekaną cebulę smażymy chwilę i dodajemy posiekaną kapustę - chwilę smażymy i dodajemy mięso mielone. Mieszamy - doprawiamy pieprzem do smaku. Smażymy ok 6 min. Odstawiamy i studzimy.
    Robimy rozczyn drożdżowy. Do letniego mleka ok 1/2 szklanki dodajemy drożdże - mieszamy , dodajemy łyżeczkę cukru - mieszamy. Posypujemy mąką ok 1 łyżka i odstawiamy aby rozczyn wyrósł.
  • 2. Do miski wsypujemy mąkę dodajemy sól , zmiażdżone ziemniaki i jajko. Następnie dolewamy wyrośnięty rozczyn drożdży. Wyrabiamy ciasto. Bierzemy po kawałku spłaszczamy na dłoni nakładamy farsz i zlepiamy tworząc bułeczki. Bułeczki układamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy na złoto w 180 stopniach.

Porady

Zamiast smalczyku roślinnego możemy użyć oleju lub masła

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować