Pyszne ślimaczki idealne na podwieczorek z kubkiem gorącego kakao
2 godz.
Składniki:
Ciasto drożdzowo - marchewkowe:
-0,5 kg mąki
-1 jajko
-1 żółtko
-1/2 łyżeczki soli
-15 dag cukru
-5 dag drożdży
-60 ml mleka
-6 dag masła
-20 dag marchewki
Masa jabłkowo-budyniowa:
-5 jabłek
-1 budyń śmietankowy z cukrem
-szkl. mleka
-2 łyżeczki cynamonu
-3-4 łyżki cukru
Drożdzowo-marchewkowe ślimaczki z masa jabłkowo-budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchew obieramy i kroimy na kawałki,dusimy do miekkości z 1 łyżeczką masła i odrobina wody,miękką marchew miksujemy blenderem na gładka masę.
Masa jabłkowo-budyniowa:jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach,smażymy dodając cukier oraz cynamon,dodajemy 4-5 łyżek wody , budyń rozrabiamy w szklance mleka i wlewamy do jabłek,gotujemy na małym ogniu ,caly czas mieszając,gdy masa zgęstnieje odstawiamy do wystygnięcia
2.Ciasto: Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku,dodajemy po łyżeczce cukru i mąki,mieszamy,odstawiamy na 15 min. w ciepłe miejsce. Mąke łączymy z sola i cukrem,dodajemy drożdże,jajko,żółtko,zmiksowana marchew zagniatamy ciasto,powoli wlewamy zimne rozpuszczone masło,zagniatamy gładkie ciasto,odstawiamy do wyrośnięcia na ok .1,5 godz.
Wyrośniete ciasto rozwałkowujemy na grubość 1,5-2 cm,smarujemy masa i zawijamy w roladę. Kroimy na plastry ok.4 cm,układamy na tortownicy ( śr.28 cm) pieczemy w 170 stopniach 30min,ciepłe ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Porady
Jeśli jabłka puszcza dużą ilośc soku,nie dodajemy wody.
Komentarze