Drożdzowo-marchewkowe ślimaczki z masa jabłkowo-budyniową

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne ślimaczki idealne na podwieczorek z kubkiem gorącego kakao

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto drożdzowo - marchewkowe:
    -0,5 kg mąki
    -1 jajko
    -1 żółtko
    -1/2 łyżeczki soli
    -15 dag cukru
    -5 dag drożdży
    -60 ml mleka
    -6 dag masła
    -20 dag marchewki

    Masa jabłkowo-budyniowa:
    -5 jabłek
    -1 budyń śmietankowy z cukrem
    -szkl. mleka
    -2 łyżeczki cynamonu
    -3-4 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery

Drożdzowo-marchewkowe ślimaczki z masa jabłkowo-budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew obieramy i kroimy na kawałki,dusimy do miekkości z 1 łyżeczką masła i odrobina wody,miękką marchew miksujemy blenderem na gładka masę.
    Masa jabłkowo-budyniowa:jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach,smażymy dodając cukier oraz cynamon,dodajemy 4-5 łyżek wody , budyń rozrabiamy w szklance mleka i wlewamy do jabłek,gotujemy na małym ogniu ,caly czas mieszając,gdy masa zgęstnieje odstawiamy do wystygnięcia
  • 2. Ciasto: Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku,dodajemy po łyżeczce cukru i mąki,mieszamy,odstawiamy na 15 min. w ciepłe miejsce. Mąke łączymy z sola i cukrem,dodajemy drożdże,jajko,żółtko,zmiksowana marchew zagniatamy ciasto,powoli wlewamy zimne rozpuszczone masło,zagniatamy gładkie ciasto,odstawiamy do wyrośnięcia na ok .1,5 godz.
    Wyrośniete ciasto rozwałkowujemy na grubość 1,5-2 cm,smarujemy masa i zawijamy w roladę. Kroimy na plastry ok.4 cm,układamy na tortownicy ( śr.28 cm) pieczemy w 170 stopniach 30min,ciepłe ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Jeśli jabłka puszcza dużą ilośc soku,nie dodajemy wody.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować