Drożdżowo - kukurydziane racuchy z jabłkami

  • wyświetlono: 3181 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Mój pomysł na racuchy

Bilcia

Składniki

- 25g drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 3 łyżki cukru
- 250 g mąki kukurydzianej
- 2 jajka
- 3 średnie jabłka
- 2 łyżeczki przyprawy korzennej ( do pierników)
- ew. dżem z żurawiny dla przełamania smaku
- olej do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżowo - kukurydziane racuchy z jabłkami

  • 1. Drożdże rozkruszamy w misce z dodatkiem łyżki cukru, 2 łyżek mąki i szklanki mleka. Mieszamy i odstawiamy na 5-10 min do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu dajemy resztę cukru, jajka, resztę mąki , przyprawę do piernika i pokrojone ( i obrane) w cienkie plasterki jabłka , mieszamy i odstawiamy na co najmniej 20 min. Po upływie tego czasu smażymy racuchy na bardzo rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Podajemy z dżemem żurawinowym lub z cukrem pudrem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciejabłkadrożdżedla dzieciobiad na słodkomąka kukurydziana

Komentarze

Podobne przepisy

Drożdżowe racuchy z gruszkami

Dodane przez: KatarzynaJ

Drożdżowe racuchy z gruszkami

Nikt im się nie oprze. Warto je...

image-1bj55ft

Dodane przez: izek

Racuchy drożdżowe z sosem jabłkowo-cynamonowym

Delikatne, lekkie, puszyste, smaczne...

Drożdżowe racuchy z borówkami

Dodane przez: DanusiaC

DROŻDŻOWE RACUCHY Z BORÓWKAMI

Bardzo smaczne danie obiadowe dla...

Racuchy drożdżowe na słono

Dodane przez: agaskoda

Racuchy drożdżowe na słono

Pyszne drożdżowe racuchy jako odmiana...

image-1pseohg

Dodane przez: Anyzkowo

Racuchy drożdżowe jak ''pączki''

Najlepsze z dodatkiem cukru pudru....

racuszki

Dodane przez: fantazjesmaku

Racuchy drożdżowe!

Wspomnienie naszego dzieciństwa,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE