Drożdzowe zawijaski z powidłami śliwkowymi

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

drożdzowe zawijaski z powidłami sliwkowymi to moja propozycja na szybkie co nieco do kawy czy herbatki:) Polecam:)

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    2 żółtka
    3 łyzki cukru
    1 łyzeczka cukru waniliowego

    5 dag drożdzy
    150 g margaryny
    1 łyżka śmietany
    50 ml mleka
    na nadzenie:
    1 słoik powideł śliwkowych
    cukier puder do oprószenia po upieczeniu
    i białko do posmarowania wierzchu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdzowe zawijaski z powidłami śliwkowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W miseczce umieszczamy ciepłe mleko , dodajemy pokruszone drozdze i łyżeczkę cukru, mieszamy i przykrywamy miseczkę ściereczką. Odstawiamy na 10 minut.



    2. Do drugiej , wiekszej miseczki wsypujemy mąkę , dodajemy żółtka utarte z posostałym cukrem, , dodajemy rozpuszczone drożdże, śmietanę i margarynę. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na około 20- 30 minut do wyrośnięcia.

    3. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na prostokąty o
    grubości około 4- 5 mm. Kazdy smarujemy powidłami i zwijamy w rulon
    a następnie kroimy na kawałki o długości 4-5 cm.

    Wierzch smarujemy rozbebłanym białkiem i pieczemy w 180 C przez 15 minut. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem , smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować