5 dag drożdzy
150 g margaryny
1 łyżka śmietany
50 ml mleka
na nadzenie:
1 słoik powideł śliwkowych
cukier puder do oprószenia po upieczeniu
i białko do posmarowania wierzchu
Drożdzowe zawijaski z powidłami śliwkowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W miseczce umieszczamy ciepłe mleko , dodajemy pokruszone drozdze i łyżeczkę cukru, mieszamy i przykrywamy miseczkę ściereczką. Odstawiamy na 10 minut.
2. Do drugiej , wiekszej miseczki wsypujemy mąkę , dodajemy żółtka utarte z posostałym cukrem, , dodajemy rozpuszczone drożdże, śmietanę i margarynę. Ze wszystkich składników wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na około 20- 30 minut do wyrośnięcia.
3. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na prostokąty o
grubości około 4- 5 mm. Kazdy smarujemy powidłami i zwijamy w rulon
a następnie kroimy na kawałki o długości 4-5 cm.
Wierzch smarujemy rozbebłanym białkiem i pieczemy w 180 C przez 15 minut. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem , smacznego:)
Komentarze