Drożdżowo-kruche rogaliki na jogurcie ze śliwkami i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Niezwykle kruche, aromatyczne, ze śliweczką i kruszonką. Tak przygotowane rogaliki sprawdzą się jako deser, posmakują na śniadanie ze szklanką kakao, możne je także zabrać do kosza piknikowego bądź do pracy czy szkoły. Wykonanie zajmuje kilka chwil, a radość ich skosztowania wielka:)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    25 dag. margaryny
    10 dag. smalcu
    2 jajka
    20 dag. jogurtu typu greckiego
    10 dag. drożdży
    6 szklanek mąki pszennej+ do podsypania
    6 łyżek cukru
    1 cukier waniliowy
    2 szczypty soli
    Kruszonka:
    5 dag. masła
    4 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki cukru pudru
    szczypta cukru waniliowego
    Dodatkowo:
    24 śliwki
    3 duże blachy wyłożone papierem do pieczenia
    3 łyżki mleka
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rogal Rogale Ciastka

Drożdżowo-kruche rogaliki na jogurcie ze śliwkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Do mąki dodaje margarynę, smalec, jajka, sól, cukier waniliowy, drożdże zmieszane z cukrem i jogurtem, zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na 6 części.
  • jk 2. Składniki kruszonki umieszczam w miseczce i zarabiam z nich palcami kruszonkę.
  • jk 3. Placki ciasta wałkuję na koło-ok. 25 cm. średnicy, koło dzielę na 8 części, na każdą część kładę połówkę śliwki, zwijam rogaliki.
  • jk 4. Rogaliki układam na blasze , smaruje mlekiem, posypuję kruszonką, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piekę 12-15 minut. Jeszcze ciepłe rogaliki posypuję cukrem pudrem.

Porady

Śliwki można zastąpić innymi owocami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Jogurt Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować