Drożdżowo - jogurtowa strucla z makiem i budyniem

4.5 (169 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Delikatna i puszysta strucla, ciasto to ma już stałe miejsce na moim światecznym stole.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    -30 dag mąki
    -3 dag drożdży
    -15 dag margaryny
    -1/2 szkl. jogurtu naturalnego
    -5 łyżek cukru

    Nadzienie makowo-budyniowe:
    -10 dag maku
    -15 dag cukru
    -110 ml mleka oraz wody
    -budyń śmietankowy ( 35 g)
    -3 dag masła
    -1 łyżka kakao
    -1 łyżka miodu
    - aromat migdałowy
    -jajko
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Drożdżowo - jogurtowa strucla z makiem i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nadzienie: Mak gotujemy w mleku i wodzie. Ugotowany mak mielimy. Masło rozpuszczamy dodajemy mak,miód,cukier,kakao,budyń,aromat i mieszamy. Do zimnego maku dodajemy jajko,łączymy.
  • świateczna strucla 2. Ciasto: Drożdże mieszamy z jogurtem do rozpuszczenia. Mąkę i cukier łaczymy z margaryna,dodajemy drożdże i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy ciasto na prostokąt,dzielimy na trzy części,na każdym kawałku układamy nadzienie i zlepiamy brzegi. Uformowane ciasto z makiem zaplatamy w warkocz. Odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce. Pieczemy 35- 40 min w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować