Drożdżówkowiec ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

śliwki niedługo więc fajny pomysł, żeby je wykorzystać :D

  • 30 min

Składniki:


  • pół kg śliwek
    CIASTO
    5 dag drożdży
    5 jajek
    pół litry mleka
    2 łyżki cukru
    pół kg mąki
    15 dag margaryny
    POSYPKA:
    20 dag margaryny
    8 łyżek mąki
    6 łyżek cukru
    1 żółtko
    cukier wanilinowy
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżówkowiec ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mąki wsypać mąkę, wbić do niej 1 jajko i 4 żółtka. W niewielkiej ilości mleka wyrobić drożdże. Dodać cukier. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wlać rozczyn z drożdży do miski z mąką i dodać resztę mleka. Wyrobić. W rondelku rozpuścić margarynę. Wlać do miski i wyrobić ciasto.
  • 2. Powstałe ciasto wyłożyć na brytfannie. Każdą śliwkę przepołowić, wyrobić pestkę i dać na ciasto. Zrobić posypkę: do miski włożyć: mąkę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, żółtko, dobrze wymieszać. Roztopić margarynę. Odstawić do ostudzenia. Wlać do miski. Wyrobić posypkę. Posypkę "rozrywać" na śliwki. Piec 40 min. w 180 st. .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.53 (247 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Knedle ze śliwkami

4.41 (185 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Karkówka  ze śliwkami

To może cię zainteresować