śliwki niedługo więc fajny pomysł, żeby je wykorzystać :D
30 min
Składniki:
pół kg śliwek
CIASTO
5 dag drożdży
5 jajek
pół litry mleka
2 łyżki cukru
pół kg mąki
15 dag margaryny
POSYPKA:
20 dag margaryny
8 łyżek mąki
6 łyżek cukru
1 żółtko
cukier wanilinowy
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Drożdżówkowiec ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mąki wsypać mąkę, wbić do niej 1 jajko i 4 żółtka. W niewielkiej ilości mleka wyrobić drożdże. Dodać cukier. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wlać rozczyn z drożdży do miski z mąką i dodać resztę mleka. Wyrobić. W rondelku rozpuścić margarynę. Wlać do miski i wyrobić ciasto.
2.Powstałe ciasto wyłożyć na brytfannie. Każdą śliwkę przepołowić, wyrobić pestkę i dać na ciasto. Zrobić posypkę: do miski włożyć: mąkę, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, żółtko, dobrze wymieszać. Roztopić margarynę. Odstawić do ostudzenia. Wlać do miski. Wyrobić posypkę. Posypkę "rozrywać" na śliwki. Piec 40 min. w 180 st. .
Komentarze