Drożdżówki ze śliwkami i bakaliami

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Średni

Pyszniutkie drożdżówki piknikowe

  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 500 gramów
    - mleko: 1 szklanka
    - drożdże: 2 dekagramy
    - masło: 3 dekagramy
    - cukier: 2 łyżki
    - żółtka: 2 sztuki

    - marmolada śliwkowa: 4 łyżki
    - mieszanka bakalii: 200 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Marmolady

Drożdżówki ze śliwkami i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżówki ze śliwkami i bakaliami 1. Mleko zagrzać na lekko ciepło, rozrobić w nim drożdże z cukrem, dodać trochę mąki i wymieszać. Dodać żółtka rozmieszane z cukrem, mieszać dodając stopniowo po trochu mąkę, wyrabiać ciasto. Dobrze wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Drożdżówki ze śliwkami i bakaliami 2. Bakalie pokroić i wymieszać z marmoladą.

    Ciasto podzielić na ok 8 równych kawałków, uformować krążki z dołkami w środku i nałożyć nadzienie. Pozostawić do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozmąconym białkiem i posypać pokruszonymi orzechami. Piec na kamieniu ok 30 min .. na blasze ok 45-50 min 175 st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mąka Żółtko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować