Drożdżówki z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, wlewamy do większej miski, dodajemy cukier, jajka, sól i olej, mieszamy drewnianą łyżką, dodajemy powoli mąkę i nadal mieszamy, gdy ciasto robi się gęściejsze dodajemy resztę mąki i chwilę wyrabiamy na gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 9 części. Robimy kulki, rozpłaszczamy i kładziemy wiśnie (konfiturę), zwijamy aby nadzienie nie wypłynęło i układamy robiąc małe przerwy między bułeczkami na blaszce wyłożonej pergaminem. Odstawiamy na ok. 40 min. do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięte bułeczki smarujemy mlekiem i posypujemy cukrem. Pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach.
Porady
jeśli ciasto będzie za gęste dodajemy więcej mleka, jeśli za rzadkie dodajemy mąkę
Komentarze