Drożdżówki z wiśniami

4.5 (160 ocen)

pyszne drożdżówki nadziane domową konfiturą wiśniową

Składniki:

  • Ciasto:
    40 g drożdży
    150 ml ciepłego mleka
    4 łyżki cukru
    350 g mąki
    2 jajka
    1/4 szkl. oleju
    szczypta soli
    1 op. cukru waniliowego

    Nadzienie:
    słoik konfitury wiśniowej lub wiśni w syropie

    Dodatkowo:
    mleko
    cukier

    pisaki cukrowe do ozdoby
Wystaw ocenę:

4.5 (160 ocen)

Zobacz również:

Bułki Drożdżówka Desery

Drożdżówki z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bułeczki 1. Ciasto: drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, wlewamy do większej miski, dodajemy cukier, jajka, sól i olej, mieszamy drewnianą łyżką, dodajemy powoli mąkę i nadal mieszamy, gdy ciasto robi się gęściejsze dodajemy resztę mąki i chwilę wyrabiamy na gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 9 części. Robimy kulki, rozpłaszczamy i kładziemy wiśnie (konfiturę), zwijamy aby nadzienie nie wypłynęło i układamy robiąc małe przerwy między bułeczkami na blaszce wyłożonej pergaminem. Odstawiamy na ok. 40 min. do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wyrośnięte bułeczki smarujemy mlekiem i posypujemy cukrem. Pieczemy ok. 25 min. w 180 stopniach.

Porady

jeśli ciasto będzie za gęste dodajemy więcej mleka, jeśli za rzadkie dodajemy mąkę

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować