Drożdżówki z twarogiem, jagodami i miętowym lukrem

  • wyświetlono: 465 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Pulchne ciasto drożdżowe, masa twarogowa, jagody i orzeźwiający lukier miętowy. Spróbujcie?

IMG_20190613_095635
  • 24 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

3/4 szklanki ciepłego mleka
3 łyżki cukru
25 g. drożdży
3 szklanki mąki
2 jajka
100 g. masła.
Masa twarogowa:
250 g. twarogu
2 łyżki budyniu
2 łyżki cukru
1 żółtko
Dodatkowo:
1 szklanka jagód
Lukier:
2 łyżki suszonych liści mięty
gorąca woda
5-6 łyżek cukru pudru

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżówki z twarogiem, jagodami i miętowym lukrem

  • Drożdżówki z twarogiem, jagodami i miętowym lukrem.1. Masło roztopić. Zostawić do przestudzenia.
    Ciepłe mleko wlać do miski. Dodać drożdże i cukier.
    Wymieszać i odstawić na 15 minut. Następnie wsypać mąkę i wbić jajka.
    Wymieszać. Na koniec wlać roztopione i wystudzone masło.
    Wyrobić gładkie ciasto. Miskę nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
  • Drożdżówki z twarogiem, jagodami i miętowym lukrem.2. Przygotować masę twarogową.
    Twaróg przełożyć do miski, rozgnieść widelcem.
    Dodać cukier, budyń w proszku i żółtko. Ponownie rozgnieść widelcem i wymieszać.
    Jagody oczyścić i umyć.
    Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką.
    Delikatnie zagnieść i rozwałkować na prostokąt.
    Na ciasto wyłożyć masę twarogową i rozsmarować. Następnie wyłożyć jagody.
  • Drożdżówki z twarogiem, jagodami i miętowym lukrem.3. Ciasto zawinąć jak roladę. Następnie pokroić w plastry.
    Tak przygotowane bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
    Zostawić na 15 minut do napuszenia.
  • Drożdżówki z twarogiem, jagodami i miętowym lukrem.4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 20 minut.
  • Drożdżówki z twarogiem, jagodami i miętowym lukrem.5. Suszone liście mięty włożyć do filiżanki. Zalać wrzątkiem do 1/3 wysokości.
    Przykryć i odstawić do wystudzenia. Kiedy wystygnie, przecedzić przez sitko.
    Dwie łyżki naparu, wlać do miseczki. Dodać cukier puder i mieszać
    do powstania gładkiego lukru.

    Wystudzone bułeczki, polukrować.

Porady

Jeśli nie lubicie mięty, polecam zwykły lukier z soku z cytryny i cukru pudru.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

drożdzówkibułki drożdżowe

Komentarze

Podobne przepisy

Pancaki na kefirze z jagodami

Dodane przez: Magster

CYTRYNOWE PANCAKI NA KEFIRZE Z JAGODAMI

Propozycja na śniadanie lub podwieczorek....

Domowy biały ser (twaróg)

Dodane przez: zielonakuchniablog

Domowy biały ser (twaróg)

Najprostszy sposób na pyszny i...

Drożdżówki z budyniem

Dodane przez: Hania Uzarowska

Drożdżówki z budyniem

Ugotuj budyń według opakowania...

Twaróg w chlebie

Dodane przez: Bożena1960

Twaróg w chlebie

Będąc w odwiedzinach na wsi, zostałam...

Paszteciki z kapustą i grzybami

Dodane przez: Annie_Ka

Paszteciki z kapustą i grzybami

Paszteciki smakują znakomicie zarówno...

Tortilla

Dodane przez: JulkaTomeczek

Tortilla z łososiem i twarożkiem

Doskonała przekąska na imprezy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE