Drożdżówki z truskawkami i serkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.3 łyżki mąki wymieszać ze świeżymi drożdżami i kilkoma łyżkami ciepłego mleka, wymieszać .
Odstawić na 10 minut.
Mąkę przesiać dodać wyrośnięty rozczyn, resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, tak by było miękkie i elastyczne. Uformować kulę, oprószyć mąką, odstawić w ciepłe miejsce.Około pół godziny.
2.Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 30 cm, posmarować serkiem i posypać pokrojonymi truskawkami.
Następnie zwinąć wzdłuż dłuższego boku, na kształt długiej rolady. Nożem pokroić na mniej więcej 3 cm kawałki.Ułożyć je w formie o wymiarach 20 x 30 cm.wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia.Posypać kruszonką.
3.Odstawić na 20 minut.Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około 18 - 20 minut .
Komentarze