Drożdżówki z truskawkami i serkiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Letnie drożdżówki ,pyszne , puszyste ,dzięki dodaniu do środka serka długo utrzymają świeżość.Całość posypana chrupiącą kruszonką .

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • pół kilograma mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    3/4 łyżeczki soli
    20 g drożdży świeżych
    75 g masła
    250 ml mleka tłustego
    2 jajka

    serek homogenizowany waniliowy
    truskawki świeże


    kruszonka :
    mąka 4 łyżki
    masło 2 łyżki
    cukier 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Ciasta

Drożdżówki z truskawkami i serkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 3 łyżki mąki wymieszać ze świeżymi drożdżami i kilkoma łyżkami ciepłego mleka, wymieszać .
    Odstawić na 10 minut.
    Mąkę przesiać dodać wyrośnięty rozczyn, resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, tak by było miękkie i elastyczne. Uformować kulę, oprószyć mąką, odstawić w ciepłe miejsce.Około pół godziny.
  • 2. Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 x 30 cm, posmarować serkiem i posypać pokrojonymi truskawkami.

    Następnie zwinąć wzdłuż dłuższego boku, na kształt długiej rolady. Nożem pokroić na mniej więcej 3 cm kawałki.Ułożyć je w formie o wymiarach 20 x 30 cm.wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia.Posypać kruszonką.
  • 3. Odstawić na 20 minut.Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec około 18 - 20 minut .
  • 4. Smacznego .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Truskawki Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować