Drożdżówki z truskawkami

0 (0 ocen)

W sezonie, gdy królują truskawki, nie może zabraknąć na naszym stole pysznych maślanych drożdżówek z ich nadzieniem.

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
    70 g masła
    200 ml mleka
    35 g drożdży
    100 g cukru
    1 cukier waniliowy
    2 żółtka
    1 jajko
    400 g truskawek
    sól

Drożdżówki z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Drożdże, łyżka cukru i 2 łyżki mleka wymieszać i zostawić na 10 minut.
    Jajka ubić z resztą cukru i cukrem waniliowym. Do ciepłego mleka włożyć pokrojone masło. Do miski przesiać mąkę, dodać jajka, drożdże, mleko z masłem, szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia.
  • Formowanie 2. Ciasto po wyrośnięciu podzielić na 9 części. Z każdej uformować owalny placek. Na środku położyć pokrojone w ćwiartki truskawki, boki naciąć nożem i przełożyć jeden przez drugi.
  • Drożdżówki 3. Ułożyć drożdżówki na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i niech chwilę podrosną.
  • Drożdżówki 4. Posmarować roztrzepanym białkiem i piec 25 min w temp 180 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy