Drożdżówki z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać kilka łyżek letniego mleka, 2 łyżki mąki i 2 łyżki cukru. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok.20 minut. Wyrośnięty rozczyn połączyć z jajkami, mąką, pozostałym mlekiem i cukrem. Wyrabiać ciasto dodając stopniowo roztopione, ostudzone masło. Kiedy ciasto nie będzie kleiło się do rąk odłożyć na ok 1 godz pod przykryciem w ciepłe miejsce.
2.Po tym czasie ciasto chwilę wyrobić, po czym podzielić na 10 równych kawałków. Każdy kawałek uformować na kształt okrągłej bułeczki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Dnem od szklanki w środku zrobić wgłębienie i całość wysmarować roztrzepanym jajkiem.
3.Umyte truskawki pokroić na plasterki i ułożyć we wgłębieniu bułeczki. Kruszonkę rozetrzeć w palcach, posypać po wierzchu i odstawić jeszcze chwilę do wyrośnięcia.
4.Wyrośnięte bułeczki piec przez ok.20 minut w 180 st.Smacznego!
Komentarze