Drożdżówki z truskawkami

0 (0 ocen)

Najpyszniejsze są drożdżówki domowej roboty. Uwielbiam ich zapach roznoszący się podczas pieczenia, a potem smak jeszcze ciepłej bułeczki ;))

Składniki:

  • 30g drożdży
    2 jajka
    4 szklanki mąki
    1 szklanka mleka
    4 łyżki cukru
    80g masła

    kruszonka: 6 łyżek mąki
    4 łyżki cukru
    50g masła

    ponadto: 30 dag truskawek
    jajko do posmarowania







Drożdżówki z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • wyrośnięty rozczyn 1. Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać kilka łyżek letniego mleka, 2 łyżki mąki i 2 łyżki cukru. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok.20 minut. Wyrośnięty rozczyn połączyć z jajkami, mąką, pozostałym mlekiem i cukrem. Wyrabiać ciasto dodając stopniowo roztopione, ostudzone masło. Kiedy ciasto nie będzie kleiło się do rąk odłożyć na ok 1 godz pod przykryciem w ciepłe miejsce.
  • w bułeczkach  zrób wgłębienia 2. Po tym czasie ciasto chwilę wyrobić, po czym podzielić na 10 równych kawałków. Każdy kawałek uformować na kształt okrągłej bułeczki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Dnem od szklanki w środku zrobić wgłębienie i całość wysmarować roztrzepanym jajkiem.
  • bułeczki z truskawkami posyp kruszonką 3. Umyte truskawki pokroić na plasterki i ułożyć we wgłębieniu bułeczki. Kruszonkę rozetrzeć w palcach, posypać po wierzchu i odstawić jeszcze chwilę do wyrośnięcia.
  • gotowe! 4. Wyrośnięte bułeczki piec przez ok.20 minut w 180 st.Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy