Drożdżówki z serem, jagodami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mleko podgrzewamy z masłem. Powinno być letnie, a masło całkowicie rozpuszczone. Dodajemy cukier i drożdże. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie łączymy z mąką, jajkiem i solą. Zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne i przestanie kleić się do rąk. Pojemnik z ciastem przykrywamy bawełnianą ściereczką i zostawiamy na godzinę to wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej robimy kulkę, którą rozwałkowujemy lub rozciągamy. Boki drożdżówki powinny być trochę grubsze niż środek. Zostawiamy jeszcze na 10 minut.
Twaróg rozgniatamy widelcem. Dodajemy żółtko i cukier. Bardzo dokładnie mieszamy. Masę serową kładziemy na bułeczkach. Na masie serowej układamy jagody.
Kruszonka:
Masło kroimy w drobną kostkę, zagniatamy z cukrem i mąką. Grudki kruszonki układamy na jagodach.
Boki drożdżówek smarujemy roztrzepanym białkiem.
Drożdżówki pieczemy w 190 stopniach przez 15-18 minut.
Komentarze