Drożdżówki z serem, jagodami i kruszonką

5 (2 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Jagodzianki na bogato - z białym serem i słodką kruszonką. Pyszne, sezonowe smakołyki!

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    Mąka - 270g
    Cukier - 20g
    Drożdże - 15g
    Masło - 30g
    Mleko - 100ml
    Jajko - 1szt
    Sól - szczypta

    Dodatki:
    Jagody - 300g
    Twaróg półtłusty - 300g
    Żółtko - 1szt
    Cukier - 40g
    Białko - 1 szt

    Kruszonka:
    Masło - 50g
    Mąka - 50g
    Cukier - 50g
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Drożdżówka Jagodzianki

Drożdżówki z serem, jagodami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżówki z serem, jagodami i kruszonką 1. Ciasto:
    Mleko podgrzewamy z masłem. Powinno być letnie, a masło całkowicie rozpuszczone. Dodajemy cukier i drożdże. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie łączymy z mąką, jajkiem i solą. Zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne i przestanie kleić się do rąk. Pojemnik z ciastem przykrywamy bawełnianą ściereczką i zostawiamy na godzinę to wyrośnięcia.

    Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej robimy kulkę, którą rozwałkowujemy lub rozciągamy. Boki drożdżówki powinny być trochę grubsze niż środek. Zostawiamy jeszcze na 10 minut.

    Twaróg rozgniatamy widelcem. Dodajemy żółtko i cukier. Bardzo dokładnie mieszamy. Masę serową kładziemy na bułeczkach. Na masie serowej układamy jagody.
    Kruszonka:
    Masło kroimy w drobną kostkę, zagniatamy z cukrem i mąką. Grudki kruszonki układamy na jagodach.
    Boki drożdżówek smarujemy roztrzepanym białkiem.

    Drożdżówki pieczemy w 190 stopniach przez 15-18 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować