Drożdżówki z serem, jagodami i kruszonką

4.44 (204 ocen)

  • 10 min
  • Dla 9 osób

Oto kolejny świetny przepis na drożdżówki. Prawie jagodzianki:). Z tą różnicą, że nie jest to bułeczka z nadzieniem a klasyczna drożdżówka. Przepis jest całoroczny, bo jeśli nie ma sezonu na świeże jagody, możemy użyć mrożonych.

  • 10 min
  • Dla 9 osób

Składniki:

  • Drożdżówki:
    2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    3/4 szklanki letniego mleka
    3 łyżki cukru
    1 jajko L
    1 żółtko z jajka L
    szczypta soli
    60 g miękkiego masła
    1 opakowanie suchych drożdży

    Nadzienie:
    250g jagód (mogą być mrożone)
    250g twarogu
    1 żółtko
    3 łyżki cukru

    Kruszonka:
    1/2 szklanki mąki
    4 łyżki cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    60g zimnego masła
Wystaw ocenę:

4.44 (204 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Drożdżówki z serem, jagodami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przekładamy mąkę, mieszamy ją z suchymi drożdżami. W drugiej misce mieszamy mleko, cukier, jajko i żółtko. Składniki płynne przelewamy do składników suchych, dodajemy masło, sól. Zagniatamy na gładkie ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1h.
  • 2. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na 9 równych części. Formujemy okrągłe bułki, układamy w dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
  • 3. Twaróg rozgniatamy widelcem z cukrem i żółtkiem.
  • 4. W każdej bułce, dnem szklanki robimy wgłębienie. Do każdego wgłębienia wkładamy łyżkę twarogu, posypujemy garstką jagód. Posypujemy kruszonką.
  • 5. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 190 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować