Drożdżówki z serem i powidłami

  • wyświetlono: 1986 |
  • dodany do książki kucharskiej: 29 |
  • polecenia: 0

Klasyczne okrągłe drożdżówki z serem i powidłami w środku. Proste, smaczne, puszyste.Uwiebiam

PaulinaW
  • 120min

Składniki

Ciasto:
• 500g mąki pszennej
• 4 łyżki cukru
• 40g drożdży
• 250ml mleka
• 2 łyżeczki cukru waniliowego
• 2 jajka
• 1 duża, kopiata łyżka masła lub margaryny

Nadzienie:
• 300g twarogu tłustego (ewentualnie półtłustego)
• 30g masła
• 80g cukru
• 2 żółtka
• 1 cukier waniliowy

Lukier:
• Cukier puder
• Pół cytryny

Dodatkowo:
• 1 jajko
• Powidła 1 słoiczek

Wychodzi ok 14 szt. drożdżówek

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżówki z serem i powidłami

  • 1. Przygotować ciasto. Masło lub margarynę roztopić. Odstawić na bok.
  • 2. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 2 łyżkami cukru, pokruszonymi drożdżami i paroma łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15min.
  • 3. Resztę z 500g mąki wsypać do dużej miski. Dodać cukier waniliowy, jajka i wyrośnięty zaczyn. Zacząć wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania dodać płynny tłuszcz i wyrobić ciasto. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 30min).
  • 4. W tym czasie przygotować nadzienie. Twaróg zmielić dwukrotnie. Miękkie masło zmiksować z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Dalej miksując, dodać stopniowo ser.
  • 5. Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na blat posypany mąką i rozwałkować na grubość ok. 1,5- 2cm. Z ciasta wykrawać krążki (np. szklanką lub kubkiem) o średnicy 8cm.
  • drożdżóki z serem  powidłami6. Krążki ułożyć w odstępach na blachach wyłożonych papier do pieczenia. Pozostawić na 15min., aby podrosły. Gdy podrosną, zrobić w środku każdego krążka wgłębienie, wciskając mocno dno mniejszej szklanki. (U mnie dno szklanki miało średnicę 5cm). Wgłębienie wypełnić nadzieniem serowym i powidłami po połowie.
  • drożdżówki7. Ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem. (Sera i powideł nie smarować). Piec z nagrzanym piekarniku ok. 20min. w temperaturze 180°C.
  • 8. Po wyciągnięciu i wystudzeniu drożdżówek z piekarnika lukrujemy je wymieszanym cukrem pudrem wciśnietą cytryną i odrobiną wody.
    Smacznego

Porady

Nadzienie może być dowolne kto co lubi np. budyń, dżem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciesłodkościtania kuchniadrożdżówki z serem i powidłami

Komentarze

Podobne przepisy

drożdżówki z serem i wiśniami

Dodane przez: klementynka

drożdżówki z serem i wiśniami

Domowe drożdżówki, to jeden z moich...

Drożdżówki z jagodami i serem

Dodane przez: anemon

Drożdżówki z jagodami i serem

Pyszne drożdżówki przepełnione...

Drożdżówki z serem i kruszonką

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Drożdżówki z serem i kruszonką

Przepyszne i niesamowicie miękkie...

Drożdżówki z serem

Dodane przez: Marcelina

Drożdżówki z serem

Przepyszne, śmietankowe drożdżówki...

Drożdżówka z serem i powidłami

Dodane przez: BetiS

Drożdżowe bez zagniatania z serem i powidłami

Ulubiona drożdżówka mojego męża...

Drożdżówki z serem i jeżynami

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Drożdżówki z serem i jeżynami

Wykorzystałam ostatnia porcję zamrożonych...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE