Drożdżówki z serem i czarnymi malinami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Kocham zapach drożdżowego ciasta a do drożdżówek mam słabość ;-)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1kg mąki pszennej + do podsypania
    10 dag drożdży świeżych
    ¾ szkl. cukru kryształu + 1 łyżka
    4 żółtka
    25 dag margaryny
    2 szkl. mleka
    szczypta soli
    1 jajko do smarowania

    farsz serowy:
    50-60 dag zmielonego sera białego
    łyżka miękkiego masła
    cukier puder (wg uznania)
    budyń śmietankowy z białą czekoladą (na 1/2 l mleka)
    1-1,5 szkl. czarnych malin (u mnie mrożone)

    dodatkowo:
    lukier
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżówki z serem i czarnymi malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przed pieczeniem 1. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru. Odstawić w ciepłe miejsce żeby ,,ruszyły”. Margarynę pokroić na mniejsze kawałki roztopić i wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem. Do miski przesiać mąkę dodać szczyptę soli, utarte z cukrem żółtka, letnie mleko, drożdże i margarynę. Wyrabiać ciasto do momentu jak będzie odchodzić od ręki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość. Gotowe ciasto wyłożyć na stolnicę, podsypać mąką, rozwałkować na grubość około 1-1,5 cm. Wyciąć koła. W środku za pomocą spodu od szklanki lub ręki zrobić wgłębienie i nałożyć farsz. W farsz powkładać maliny. Posmarować ciasto rozmąconym jajkiem. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce i piec 15-20 minut w temp. 170 stopni. Po upieczeniu polukrować.
  • 2. Ser utrzeć z masłem i cukrem pudrem. Na koniec wsypać budyń i dobrze wymieszać.

Porady

Drożdżówki możemy również robić odcinając po kawałku ciasta i dłońmi formować krążki. Cukru pudru do farszu dajemy wg uznania. Kwestia gustu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Owoce Sery Farsz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować