Kocham zapach drożdżowego ciasta a do drożdżówek mam słabość ;-)
2 godz.
Składniki:
1kg mąki pszennej + do podsypania
10 dag drożdży świeżych
¾ szkl. cukru kryształu + 1 łyżka
4 żółtka
25 dag margaryny
2 szkl. mleka
szczypta soli
1 jajko do smarowania
farsz serowy:
50-60 dag zmielonego sera białego
łyżka miękkiego masła
cukier puder (wg uznania)
budyń śmietankowy z białą czekoladą (na 1/2 l mleka)
1-1,5 szkl. czarnych malin (u mnie mrożone)
Drożdżówki z serem i czarnymi malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru. Odstawić w ciepłe miejsce żeby ,,ruszyły”. Margarynę pokroić na mniejsze kawałki roztopić i wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem. Do miski przesiać mąkę dodać szczyptę soli, utarte z cukrem żółtka, letnie mleko, drożdże i margarynę. Wyrabiać ciasto do momentu jak będzie odchodzić od ręki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość. Gotowe ciasto wyłożyć na stolnicę, podsypać mąką, rozwałkować na grubość około 1-1,5 cm. Wyciąć koła. W środku za pomocą spodu od szklanki lub ręki zrobić wgłębienie i nałożyć farsz. W farsz powkładać maliny. Posmarować ciasto rozmąconym jajkiem. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce i piec 15-20 minut w temp. 170 stopni. Po upieczeniu polukrować.
2.Ser utrzeć z masłem i cukrem pudrem. Na koniec wsypać budyń i dobrze wymieszać.
Porady
Drożdżówki możemy również robić odcinając po kawałku ciasta i dłońmi formować krążki.
Cukru pudru do farszu dajemy wg uznania. Kwestia gustu.
Komentarze