Drożdżówki z serem białym i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przesianą mąkę wsypać do miski, do 1/2 szklanki letniego mleka dodać 2 łyżki cukru, pokruszone drożdże i 3 łyżki mąki, wymieszać odstawić rozczyn do wyrośnięcia. Masło stopić na patelni, żółtka wymieszać z cukrem. Do mąki wlać wyrośnięty rozczyn, żółtka, sol oraz letnie mleko, ciasto wyrabiać aż będzie ładnie odchodziło od ręki, na końcu dodać masło i ponownie zarobić, w razie potrzeby podsypać mąką. Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości na ok 40 minut.
2.Do misy od blendera przełożyć ser z kostki, jajko, cukier oraz budyń ajerkoniakowy. Wszystko razem zmiksować na jednolitą konsystencję.
3.Ciasto przełożyć na podsypany mąką blat kuchenny i rozwałkować na prostokąt, rozłożyć masę serową i poukładać pokrojone truskawki. Całość zwinąć w roladę.
4.Z rolady ucinać kawałki i układać drożdżówki na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. W drożdżówki wbić kawałki truskawek.
5.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni wstawić drożdżówki i piec ok 15 minut na złoty kolor.
Komentarze