Drożdżówki z serem

0 (0 ocen)

Drożdzowe pulchne , puszyste i miękkie bułeczki nadziane serem białym waniliowym to moja propozycja na deser i przekąskę.Polecam.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
    12 g suchych drożdzy
    10 g miodu
    1 jajko
    około 120 g mleka
    wieksza szczypta soli
    40 g miękkiego masła

    Składniki na masę serową:

    2 łyżki miękkiego masła
    4 łyżki cukru pudru
    1 żółtko
    cukier waniliowy lub kilka kropel aromatu waniliowego
    300 g sera twarogowego
    ----------------
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Drożdżówki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Wymieszać mleko, miód i jajko a nastepnie dodać mąkę wymieszaną z drożdżami , miękkie masło i sól. Wyrobić gładkie ciasto.Ciasto nie może lepić sie do rąk. Odstawic w ciepłe miejsce aby podwoiło swa objętośc.

    2. Nadzenie serowe:
    Składniki połączyć i utrzec na gładką mase bez grudek .
    3. Gdy ciasto podwoi swa objetośc , formować bułeczki, znowu odstawic na kwadrans a nastepnie rozciagac je wzdłuz , nakładac nadzenie serowe i zlepiać boki.
    .

    Piec około 20 -25 minut w 200ºC
    Przed podaniem oprószyc cukrem pudrem.

Porady

wierzch mozna posmarowac roztrzepanym jajkiem . wychodzi 8 bułeczek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować