DROŻDŻÓWKI Z SEREM

0 (0 ocen)

DROŻDŻÓWKI Z SEREM SĄ BARDZO PYSZNE I MIĘCIUTKIE PRZEPIS MAM OD MOJEJ SIOSTRY.

Składniki:

  • CIASTO

    75 g margaryny lub masła
    250 ml mleka
    25 g drożdży
    szczypta soli
    70 g cukru
    500 g mąki pszennej

    NADZIENIE SEROWE

    600g białego sera w kostce
    1 żółtko
    1 opakowanie cukru waniliowego
    2 łyżki cukru

    LUKIER
    - 2 białka
    - cukier puder

Drożdżówki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1 CIASTO:
    Margaryne i mleko podgrzać w garnku. W małej miseczce zrobić rozczyn z
    drożdży. Makę wsypać do miski i dodać przygotowany wcześniej rozczyn z
    drożdży oraz pozostałe składniki. Wyrobić ciasto i pozostawić do
    wyrosniecia w ciepłym miejscu pod ściereczką.

    2 NADZIENIE SEROWE
    Wszystkie sładniki dobrze wymieszać mikserem.

    3 Wyrośnięte ciasto rozwałkować na równy placek i
    wyłożyc na niego masę serową.Zwinąć w roladę.Zwinięta rolade pokroić na równe części i ułożyć na blaszce w
    odstepach. Każdą drożdżówke na środku nacisnąć nożem.Góre
    drożdżowek posmarować roztrzepanym żółtkiem z odrobiną mleka.Pieczemy ok 15-20 min(aż się zarumienią) w nagrzanym piekarniku 220 stopni
    Przestygnięte drożdżówki polać lukrem.


    4 LUKIER
    Białka ucierać drewnianą łyżką i stopniowo dodawać cukier puder aż do momentu uzyskania białego,gestego lukru

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy