Drożdżówki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1 CIASTO:
Margaryne i mleko podgrzać w garnku. W małej miseczce zrobić rozczyn z
drożdży. Makę wsypać do miski i dodać przygotowany wcześniej rozczyn z
drożdży oraz pozostałe składniki. Wyrobić ciasto i pozostawić do
wyrosniecia w ciepłym miejscu pod ściereczką.
2 NADZIENIE SEROWE
Wszystkie sładniki dobrze wymieszać mikserem.
3 Wyrośnięte ciasto rozwałkować na równy placek i
wyłożyc na niego masę serową.Zwinąć w roladę.Zwinięta rolade pokroić na równe części i ułożyć na blaszce w
odstepach. Każdą drożdżówke na środku nacisnąć nożem.Góre
drożdżowek posmarować roztrzepanym żółtkiem z odrobiną mleka.Pieczemy ok 15-20 min(aż się zarumienią) w nagrzanym piekarniku 220 stopni
Przestygnięte drożdżówki polać lukrem.
4 LUKIER
Białka ucierać drewnianą łyżką i stopniowo dodawać cukier puder aż do momentu uzyskania białego,gestego lukru
Komentarze