drożdżówki z serem

  • wyświetlono: 122 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Drożdżówki z serem były częstym gościem w moim rodzinnym domu, więc postanowiłam przywołać wspomnienia i przenieść się na chwilę do czasów beztroskiego dzieciństwa, siedzenia przed piekarnikiem z kubkiem kakao i obserwowania jak rosną

SłodkiZapachMalin
  • 18 porcje
  • 40min
  • Łatwy

Składniki

przepis na ok. 18 niedużych sztuk

CIASTO:
400g mąki
2 jajka
50g cukru
2 cukry waniliowe
42 g drożdży (1 mała kostka)
175 ml mleka
50g rozpuszczonego masła

NADZIENIE:
500g twarogu
1 jajko
2-3 łyżki miodu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka pasty waniliowej

KRUSZONKA:
1 łyżka ciepłego masła
2 czubate łyżki mąki pszennej
1 łyżka cukru pudru

+ 1 jajko do posmarowania drożdżówek

Sposób przygotowania przepisu:

drożdżówki z serem

  • 1. NADZIENIE: twaróg wkładamy do miski, dodajemy jajko, miód, mąkę i pastę waniliową. Dokładnie mieszamy.

    CIASTO: Mąkę i cukier wsypujemy do miski i dodajemy jajka. Mleko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim drożdże – wlewamy do pozostałych składników i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dolewamy roztopione masło (nie gorące!). Gdy wszystkie składniki będą połączone, ciasto przekładamy na stolnicę wysypaną mąką i wyrabiamy do pożądanej konsystencji. Pozostawiamy na stolnicy około 10-15 minut, aby ciasto odpoczęło, po czym ponownie wyrabiamy dłońmi. Dzielimy je na 2 części.
  • drożdżówki2. DROŻDŻÓWKI: 1 część ciasta wałkujemy na prostokąt. Na cieście rozkładamy równomiernie 1/2 porcji twarogu. Gotowy placek z serem składamy na 3 części, tak, by powstał nam prostokąt. Ostrym nożem kroimy prostokąt na 8-9 kawałków, każdy kawałek skręcamy – formując drożdżówki. Gotowe drożdżówki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy rozkłóconym jajkiem
  • drożdzówki3. KRUSZONKA: wszystkie składniki kruszonki wkładamy do blendera i mieszamy przez ok 1 minutę. Gotową kruszonką posypujemy posmarowane drożdżówki.
  • 4. PIECZENIE: Gotowe drożdżówki wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 20 minut na złoty kolor.

    Idealne jeszcze lekko ciepłe

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

twarógkruszonkadrożdzówkidrożdżówki z seremdrożdżówki z kruszonką

Komentarze

Podobne przepisy

Drożdżówki

Dodane przez: Jola66

Drożdżówki z serkiem i jagodami

Drożdżówki z pysznym, serowym farszem...

drożdżówka z cynamonem

Dodane przez: Magdalena G

Drożdżówka z czekoladą i cynamonem

Mięciutka i delikatna drożdżówka...

Drożdżówka z kokosową kruszonką.

Dodane przez: ciiastka

Puszysta drożdżówka z kokosową kruszonką.

Najprostsza drożdżówka - bez zagniatania,...

Drożdżówka z owocami

Dodane przez: czarrna

Drożdżówka z owocami

Lekkie ciasto drożdżowe z sezonowymi...

Drożdżówka z kakaową pastą sezamową

Dodane przez: joanna30

Drożdżówka z kakaową pastą sezamową

Udała się doskonale. Połączenie...

Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką

Dodane przez: edytaha

Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką

Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką,...