Drożdżówki z serem.

5 (163 ocen)

  • 2 godz.

Przepis na drożdżówki mam już 35 lat. Jest podstawą do różnych ciast drożdżowych.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Drożdżówki z serem

    1 kg mąki
    7 żółtek
    1jajko
    15 dkg drożdży
    2 szkl mleka
    3/4 szkl cukru
    cukier waniliowy
    10 dkg masła
    skórka i sok z cytryny
    Kruszonka
    3/4 szkl mąki
    1/2 szkl cukru pudru
    5 dkg masła
    25 dkg twarogu
    cukier waniliowy
    2 żółtka
Wystaw ocenę:

5 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Drożdżówki z serem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzać, masło stopić. Drożdże 2 łyżki mąki 1 łyżkę cukru 2 łyżki ciepłego mleka, zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia. Połowę cukru rozpuścić w mleku. Resztę cukru i cukier waniliowy i sól wsypać do żółtek i jajka, roztrzepać. Dodać skórkę i sok z cytryny, ubijać do rozpuszczenia cukru.
    Mąkę przesiać do miski, wlać wyrośnięte drożdże, mleko i ubite jajka, wymieszać. Wlać stopione masło, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
    Z ciasta urywać małe kawałki zrobić z nich wałeczki zwijać drożdżówki. Układać na blasze wysmarowanej margaryną . Zostawić do wyrośnięcia. Twaróg rozdrobnić widelcem, wymieszać z cukrem waniliowym i żółtkami. Masę po czubatej łyżeczce kłaść na drożdżówce. Zrobić kruszonkę, posypać ciasto.
    Drożdżówki wstawić do gorącego piekarnika. Piec 20-30 min w 200 st.
    Po wystudzeniu polukrować. Z tej porcji ciasta wychodzi
    35 drożdżówek.

Porady

Robiąc wałeczki palce i stolnice smarować stopioną margaryną.Drożdżówki są chrupiące i bardzo łatwo odrywają się kawałki ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować