Drożdżówki z serem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzać, masło stopić. Drożdże 2 łyżki mąki 1 łyżkę cukru 2 łyżki ciepłego mleka, zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia. Połowę cukru rozpuścić w mleku. Resztę cukru i cukier waniliowy i sól wsypać do żółtek i jajka, roztrzepać. Dodać skórkę i sok z cytryny, ubijać do rozpuszczenia cukru.
Mąkę przesiać do miski, wlać wyrośnięte drożdże, mleko i ubite jajka, wymieszać. Wlać stopione masło, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.
Z ciasta urywać małe kawałki zrobić z nich wałeczki zwijać drożdżówki. Układać na blasze wysmarowanej margaryną . Zostawić do wyrośnięcia. Twaróg rozdrobnić widelcem, wymieszać z cukrem waniliowym i żółtkami. Masę po czubatej łyżeczce kłaść na drożdżówce. Zrobić kruszonkę, posypać ciasto.
Drożdżówki wstawić do gorącego piekarnika. Piec 20-30 min w 200 st.
Po wystudzeniu polukrować. Z tej porcji ciasta wychodzi
35 drożdżówek.
Porady
Robiąc wałeczki palce i stolnice smarować stopioną margaryną.Drożdżówki są chrupiące i bardzo łatwo odrywają się kawałki ciasta.
Komentarze