Drożdżówki z serem

4.94 (194 ocen)

  • 2 godz.

Często robię je dla rodziny.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    • 1 kg mąki,
    • 0,5 litra mleka,
    • 1 kostka roztopionej i przestudzonej margaryny,
    • 10 dag drożdży,
    • 4 żółtka,
    • 1 szklanka cukru

    Ser
    • 0,5 kg sera,
    • Cukier do smaku,
    • Jajko,
    • 5 dag masła,
    • 1 budyń waniliowy

Wystaw ocenę:

4.94 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery

Drożdżówki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżówki z serem 1. Drożdże należy rozprowadzić w ½ szklanki letniego mleka oraz z 2 łyżkami cukru i 3 łyżkami mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Następnie dodać żółtka ubite z cukrem, pozostałe letnie mleko, mąkę. Całość wyrabiać około 30 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy margarynę. Ciasto ma odchodzić od ręki.
    Tak wyrobione odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
  • Drożdżówki z serem 2. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 1-1,5 cm. Wycinamy koła . W środku za pomocą spodu od szklanki robimy zagłębienie.
  • Drożdżówki z serem 3. Drożdżówki przekładamy ma blaszkę ( 6 wchodzi na jedną) , smarujemy białkiem lub roztrzepanym jajkiem, nakładamy nadzienie i pieczemy około 20 min w 180˚C.
  • Drożdżówki z serem 4. Ja jako nadzienie użyłam sera i posypałam go rodzynkami.
  • 5. Ser: Masło ucieramy z jajkiem i cukrem, dokładamy ser (Ja ser zmieliłam w malakserze, ale można kupić od razu mielony). Na koniec dodajemy budyń.

Porady

Można robić je z różnym nadzieniem ( budyniem, śliwkami, makiem, marmoladą), wszystko zależy od tego co mamy w domu i na co mamy ochotę. Można je tarze mrozić. Rozmarzane w piekarniku smakują jak świeżo upieczone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować