Drożdżówki z różą i rabarbarem

  • wyświetlono: 448 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Połączenie rabarbaru i ciasta drożdżowego to obowiązkowe, wiosenne zestawienie w mojej kuchni. Można rzec, iż rabarbarem zaczynam sezon na drożdżówki z owocami:) W tym roku dodatkowo wkomponowałam w nie różę. Słodka konfitura idealnie przełamuje kwaskowatość rabarbaru- coś pysznego!

Jaga85
  • 20 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Ciasto:
• 600 g mąki,
• 1 szklanka letniego mleka,
• ¼ szklanki śmietanki 30%,
• 10 dag masła,
• 5 dag drożdży,
• 3 łyżki cukru,
• 3 jajka do ciasta.
• 1 jajko do smarowania brzegów,
• Szczypta soli,

Nadzienie:
• Słoiczek domowej konfitury różanej,
• Około 5 łodyg rabarbaru.
Kruszonka:
• 3-4 łyżki cukru,
• 7 masła,
• 4 łyżek mąki,

Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżówki z różą i rabarbarem

  • wyrośnięte ciasto1. CIASTO:W letnik mleku rozpuszczamy drożdże, łyżkę cukru i około 3 łyżki mąki. Wymieszane składniki pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (pod przykryciem).
    Między czasie topimy masło i studzimy.
    Jajka ubijamy z pozostałą ilością cukru.
    Do wyrośniętego rozczynu dodajemy przygotowaną masę jajeczną, sól oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąkę. Całość wyrabiamy około 15 min. W połowie dodajemy tłuszcz. Gdy ciasto odchodzi od ręki garnek z nim przykrywamy i umieszczamy w ciepłym miejscu.
    Pozostawiamy je na około 1 godzinę do momentu jak podwoi swoją objętość.
  • formowanie2. Gotowe wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Wałkujemy je na grubość około 2-2,5 cm. Z rozwałkowanego wycinamy koła, które przekładamy ma blaszkę. W każdej bułeczce za pomocą spodu od szklanki robimy zagłębienie. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  • nakładanie konfitury3. W środek drożdżówek nakładamy konfiturę różaną.
  • nakładanie rabarbaru4. Na konfiturę wykładamy pokrojony rabarbar. Całość posypujemy kruszonką.
    Tak uformowane drożdżówki przekładamy do zimnego piekarnika. Piekarnik włączamy na 180°C. Drożdżówki pieczemy około 20 minut do zrumienienia ciasta.
    Gotowe wyjmujemy. Jeszcze ciepłe możemy polukrować.
  • przed pieczeniem5. KRUSZONKA: Po umieszczeniu składników w misce rozkruszamy je w dłoniach.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ciasto drożdżoweRabarbarkruszonkadrożdzówkipłatki różykonfitura różan

Komentarze

Podobne przepisy

image-245h9k1

Dodane przez: Mniam1

Jaglane drożdżówki z rabarbarem i kruszonką

Drożdżówki są z dodatkiem kaszy...

Zakręcona drożdżówka z truskawkami i rabarbarem

Dodane przez: akrobatka22

Zakręcona drożdżówka z truskawkami i rabarbarem

Pyszna drożdżówka z truskawkami...

Drożdżówki z budyniem i karmelizowanym rabarbarem

Dodane przez: anemon

Drożdżówki z budyniem i karmelizowanym rabarbarem

Niezwykle mięciutkie i puszyste...

Drożdżówki

Dodane przez: Ola1984

Drożdżówki z rabarbarem, truskawkami i kruszonką

Domowe drożdżówki są najpyszniejsze....

Drożdżówka z rabarbarem, truskawkami i czekoladą

Dodane przez: Violetka76

Drożdżówka z rabarbarem, truskawkami i czekoladą

Wzbogacona o czekoladę wersja drożdżówki...

image-0d1t4xu

Dodane przez: monika016

Drożdżówki z serem i rabarbarem

Pyszna propozycja drożdżowego wypieku.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE